Poznate je izreka da se prema jutru poznaje dan. Po tome bi svi moji ljetni dani bili ultra genijalni za razliku od zimskih kada jednostavno - čekam da sve prođe. Ako još niste spoznali važnost jutra vrijeme je da se otvorite za nova iskustva. Naime, upravo jutro je idealno za okvir cijelog vašeg dana.

Svoj dan možete učiniti kreativnijim i efikasnijim, ako ranije ustanete. Isprva mi je to bilo teško, ali onda sam odlučila ustati samo 10 minuta ranije. I to kako bi napravila jednu zanimljivu energetsku qigong rutinu (vježbanje disanja). Nakon toga sam te minute jednostavno razvlačila i danas barem dva puta tjedno ujutro odradim i svoju rutu trčanja i osjećam se cijeli dan produktivnije i bolje. Uvedete li barem malu trening rutinu i u vaša jutra bit ćete zadovoljniji sami sobom. Dnevne obaveze će vam izgledati lakše, a navečer ćete puno bolje spavati.

Najteže zadatke obavite dok ste puni energije i nemojte ih ostavljati za kraj dana. Ako to napravite prvo, ostatak dana bit će puno jednostavniji i opušteniji. Ujutro svi imamo više snage i volje za neugodne stvari. Dobra stvar za jutro je i doza dodatne motivacije. Ja uživam u vikend jutrima kad još cijela obitelj mirno spava. Iskradem se na terasu. U božjem miru pijem svoju prvu jutarnju kavu, lakiram nokte i poslušam neki dobar TED TALK. To je motivacija koja me diže. Iskoristite vaša jutra da se motivirate. Motivacija može doletjeti iz neke dobre knjige, susreta s prijateljima, slušanja dobrih govornika. Odaberite ono što vas može podići na noge.

Ako uz sve navedeno dodate još i poneku jutarnju afirmaciju - uspješni dani redat će se sami od sebe. Naime, afirmacije su rečenice koje ponavljate dok se ne ucrtaju u um. Možda to već i radite, a da toga niste svjesni. Dakle, kad vam to uđu u naviku vaše afirmacije oblikovat će i vaš dan i to na full pozitivan način.

Zato - nemojte cmoljiti kako vam ništa ne ide i iskoristite jutro da započnete uspješan dan koji će se brzo pretvoriti u uspješan tjedan i godinu.

Smilje (smilj, smilika, cmilje, sneljek; lat. Helichrysum) biljni je rod s oko šest stotina grmastih ili polugrmastih pripadnica, trajnica i jednogodišnjih biljaka, ali kada govorimo o smilju raskošnog spektra ljekovitog i kozmetičkog djelovanja i nenametljive, ali neosporne ljepote, tada mislimo na sredozemno ili primorsko ili uskolisno smilje (Helichrysum italicum) koje obilno raste u mediteranskim zemljama. Botaničko ime roda došlo je od grčkih riječi helios = sunce i chryson = zlatan. Na francuskom jeziku smilje je “immortelle”, besmrtno, na engleskom “everlasting”, vječno, jer cvjetovi svoju žutu boju zadržavaju dugo, dugo nakon rezanja. Frazemom “smilje i bosilje” naši su stari željeli reći da je nešto divno, milina. Još davno su, dakle, ljudi prepoznali ljekovitu i kozmetičku moć smilja, ali tek je proteklih desetljeća ono počelo stjecati širu popularnost i postajati sastojak kozmetičkih proizvoda čija je namjena pomlađivanje i revitaliziranje zrele kože. S buđenjem zanimanja za smilje i rastom njegove tržišne vrijednosti kod nas su, nažalost, prije nekoliko godina zaredale krađe tona i tona smilja, kralo se ono uzgojeno, nemilice se sjeklo ono divlje, u tolikoj mjeri da je očuvanje smilja u Hrvatskoj došlo u pitanje. Bilo je potrebno uvesti dodatne restrikcije i vrtoglavo visoke novčane kazne kako bi se kradljivcima stalo na kraj.

Esencijalno ulje smilja ima brojne namjene. Osim za kozmetičku njegu kože, primjenjuje se kod akni, opeklina, porezotina i rana, modrica i podljeva, popucalih kapilara, proširenih vena, tromboze, uganuća, bolnih zglobova i mišića, strija, keloida i ožiljaka, atopijskog dermatitisa, psorijaze, ali i kod reumatoidnog artritisa, protiv kašlja i drugih dišnih tegoba, za bolji rad jetre... Ono je i jedno od najskupljih esencijalnih ulja pa bočica od pet mililitara stoji od 150 do gotovo 300 kuna. No, uglavnom su potrebne vrlo male količine ovog ulja, a i vrlo visoka razrjeđenja mogu biti korisna u mnogim situacijama.
Što znanost kaže o ljekovitosti smilja

Esencijalno ulje smilja dobiva se destilacijom vodenom parom, što je najuobičajeniji način dobivanja esencijalnog ulja. Prema njegovim pobornicima, ono pomaže kod širokog raspona stanja, od infekcija do nesanice, a znanstvena su istraživanja provjerila neke od tih tvrdnji.

1. PROTIV INFEKCIJA

Znanstvene analize ranijih dokaza potvrdile su da smilje ima protuupalna i antimikrobna svojstva. To znači da može pomoći u ubijanju bakterija, virusa i gljivica koji mogu izazvati infekcije. Protuupalno djelovanje smilja vidi se po tome što može smanjiti simptome povezane s infekcijama kao što su oticanje, bolovi, crvenilo. Znanstvenici su identificirali mikroorganizme protiv kojih smilje može biti djelotvorno.

Neki od njih su:

● zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), česta bakterija koja može biti uzročnik kožnih infekcija, apscesa, upale pluća; ●kandida (Candida albicans), uobičajen uzročnik gljivičnih infekcija u vagini, ustima, grlu;

●streptokok (Streptococcus mutans), bakterija koja živi u ustima i može uzrokovati karijes i upalu zubnog mesa.


2. ISCJELJIVANJE RANA

U tradicionalnoj medicini esencijalno ulje smilja dio je prve pomoći jer se primjenjuje za liječenje vrlo čestih tegoba kao što su ogrebotine, posjekotine, opekline, modrice... No, ne može se reći da znanstveni dokazi čvrsto potkrepljuju takve tvrdnje.


3. POMOĆ KOD ISCRPLJENOSTI I “IZGARANJA”

Manja studija, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji The Journal of Alternative and Complementary Medicine, istraživala je pomaže li određena kombinacija esencijalnih ulja u smanjivanju osjećaja mentalne iscrpljenosti i sindroma izgaranja (burnout). Jedna skupina ispitanika dobivala je mješavinu ulja smilja, bosiljka i metvice, a druga placebo. Obje su skupine doživjele ublažavanje osjećaja mentalne iscrpljenosti i izgaranja, no rezultati su bili značajniji u skupini koja je dobivala ulja.

4. SPREČAVA DEBLJANJE

U malom istraživanju na životinjama pratio se učinak ekstrakta smilja na preteške štakore s inzulinskom rezistencijom. Pokazalo se da su glodavci koji su dobivali smilje nakupili manje težine, imali su niže razine inzulina, bolje nalaze upalnih markera i blažu inzulinsku rezistenciju.

5. PROTIV MALARIJE

Esencijalno ulje jedne vrste smilja, Helichrysum gymnocephalum, pokazalo je antimalarijsku aktivnost. U laboratorijskim uvjetima pokazalo se da djeluje protiv parazita koji uzrokuje malariju.

Kako ga koristiti

Prije prve upotrebe esencijalnog ulja smilja svakako provjerite osjetljivost na maloj površini kože na unutrašnjoj strani ruke. Pokažu li se bilo kakvi znakovi iritacije, poput svrbeža ili crvenila, nemojte dalje upotrebljavati ulje. Ulje se može nanositi nerazrijeđeno na problematično područje kože, a po postupku su često dovoljne već dvije do četiri kapi. Ipak, preporuka je pomiješati ga s baznim uljem zbog ugodnije upotrebe, najčešće se predlažu ulje jojobe, avokada i kokosa, pa i maslinovo ulje. Za uživanje u dobrobitima smilja ulje možete inhalirati ili nekoliko kapi dodati u kupku. Za inhaliranje nekoliko kapi ulja nakapajte u posudu s vrućom vodom, nagnite se nad posudu (prekrijte glavu ručnikom) i udišite paru. Ulje se može nakapati i u raspršivač kako bi se miris raspršio po prostoriji. Ulje nikad nemojte gutati, a dobra je ideja držati ga izvan dohvata i pogleda djece i kućnih ljubimaca.