Zauvijek mladi… Maštate li vi o ovom vječitom idealu i želji milijuna ljudi širom planete? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, možda imamo lijepu vest za vas.

Jeste li čuli za biljku pod nazivom "smilje"? Nemojte se začuditi ukoliko niste, jer vodeće svjetske kozmetičke kuće upravo to i žele. Naime, kada bi saznali da sve "probleme" možete riješiti uz smilje, nikada više ne biste kupovali kreme i losione

O čemu se radi?

Njena ljekovita svojstva znali su i Stari Grci koji su je koristili za povijanje rana. Međutim, smilje je dugo bila zaboravljena i dobro skrivana tajna.

Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni tlak, nivo kolesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeli organizam.

Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Njen značaj su prepoznali i najbolje iskoristili Francuzi koji su je nazvali "immortelle", što znači besmrtna. Ovaj nadimak smilje s ponosom i pravom nosi. Razlog? Sposobnost brisanja bora, ožiljaka, strija i modrica.

Tona smilja za litru ulja

Zbog čega je smilje toliko dragocjeno i poželjno? Odgovor leži upravo u vrijednom eliksiru koje ono sadrži u veoma malim količinama. Naime, smilje ima vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja.

Nadimak besmrtna ova neobična biljka dobila je i zbog činjenice da nikada ne vene, pa čak ni nakon što je ubrana. Inače, njezina stabljika je uspravna i obrasla svilenkastim, gustim dlačicama. Može narasti u visinu do 60 cm, a neke vrste, i do 90 cm. Cvijeta od svibnja do srpnja.

Također, mora se destilirati svježa, a ne sušena biljka. Sada vam sigurno postaje mnogo jasnije zbog čega je cijena smilja uglavnom visoka? Upravo tako – za kilogram ovog eteričnog ulja morat ćete da izdvojite između 1.500 i 1.800€. Efektima su zadovoljne brojne žene širom sveta, a uzgoj ove biljke za mnoge postaje sve primamljiviji i unosniji biznis.