Grožđice su sušeno grožđe koje se dobiva procesom sušenja svježeg grožđa. Tijekom ovog procesa, voda se uklanja iz grožđa, ostavljajući suhe i slatke bobice. Najpopularnija su vrsta suhog voća, ali predstavljaju i cjelovitu i zdravu namirnicu koja ima niz ljekovitih svojstava.

Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima. Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Pearyju tijekom pohoda na Sjeverni Pol, astronautu Scottu Carpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.

Danas su najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamjena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, a odličan su izvor minerala kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline

100 grama grožđica sadrži:

299 kalorija
79,8 grama ugljikohidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe)

Grožđice i njihova zdrastvena prednost

Energija u malom pakiranju: Grožđice su koncentriran izvor energije zahvaljujući visokom udjelu prirodnih šećera poput glukoze i fruktoze. Ove sočne bobice odličan su međuobrok za brzo podizanje razine energije.

Antioksidativna moć: Bogatstvo antioksidansa, poput polifenola, flavonoida i antocijanina, čini grožđice snažnim saveznikom u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Potpora probavi: Sadržaj prehrambenih vlakana u grožđicama podržava zdravlje probavnog sustava. Vlakna poboljšavaju probavu, potiču redovitu stolicu i mogu smanjiti rizik od probavnih problema poput zatvora.

Kontrola krvnog pritiska: Visoki sadržaj kalija u grožđicama igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i regulaciji krvnog tlaka. Redovita konzumacija može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita.

Podrška kognitivnim funkcijama: Antioksidativna svojstva grožđica povezana su s poboljšanom kognitivnom funkcijom, podržavajući zdravlje mozga i smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Njega kože: Vitamin C, prisutan u grožđicama, važan je za proizvodnju kolagena i održavanje zdravlja kože. Redovita konzumacija može pridonijeti blistavosti i zdravlju kože.

Obogaćivanje mineralima: Grožđice pružaju esencijalne minerale poput željeza, bakra i mangana, ključnih za formiranje crvenih krvnih stanica, podršku imunološkom sustavu te regulaciju metabolizma.

Zaštita očiju: Antioksidansi poput luteina i zeaksantina u grožđicama podržavaju zdravlje očiju, štiteći ih od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Kako ih sve možete konzumirati?

Grožđice se mogu konzumirati na raznolike načine, prilagođene vašim preferencama. One su odličan samostalan snack ili se mogu kombinirati s drugim suhim voćem, orašastim plodovima ili sirom. Također, dodajte ih u svoje omiljene žitarice, zobene pahuljice ili jogurt kako biste dobili dodatnu slatkoću i teksturu. Ako volite pekarske proizvode, grožđice su izvrstan dodatak kolačima, keksima i muffinima, pružajući sočnost i slatki okus. Integrirajte ih u voćne ili povrtne salate za kontrast između slatkog voća i drugih sastojaka, ili ih dodajte u pirjana jela poput pilafa, curryja ili pilava kako biste unijeli slatku notu u slana jela.

Izvor: Green.hr