Ukrajinski zrakoplov evakuirao je ukrajinske, hrvatske, nizozemske, bjeloruske i afganistanske državljane iz Kabula, objavio je šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba u ponedjeljak na Twitteru.

“Ukrajinski zrakoplov stacioniran u Afganistanu izvukao je državljane Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana iz Kabula. Sada su sigurni”, napisao je Kuleba.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija. Ukrajinski ministar nije objavio detalje o broju putnika ukrajinskog zrakoplova.

Jučer je premijer Andrej Plenković rekao da će se za evakuaciju Hrvata pobrinuti njihovi poslodavci. MVEP je kazao da se tijekom dana može očekivati izjava o tom nastojanju.

Šef ukrajinske diplomacije obećao je i daljnju pomoć.

“Ne napuštamo naše ljude i pomažemo drugima. U slučaju novih zahtjeva, učinit ćemo sve što je moguće da pomognemo Ukrajincima i strancima”, dodao je Kuleba.

Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.