Svi znamo da juhe iz vrećice, hrenovke, čips i slični proizvodi uopće nisu preporučljivi. Ali mnogi ne znaju da oni sadrže vrlo toksične tvari, od kojih je jedna kalijev glutamat, koji šteti mozgu, srcu i općem zdravlju.

Kalijev glutamat ili E621, konzervans bijele boje se koristi u velikim količinama u gotovo svakoj vrsti hrane. U ovim proizvodima ga ima previše, zato ih izbjegavajte u širokom luku, prenosi Poslovni.hr.

Paštete

Za izradu pašteta koristi se najjeftinije i najlošije moguće meso. Ali, ne stavlja se samo najlošije meso u ovaj proizvod. Više od polovine paštete je voda. A pored toga tu su i masti, kožice, škrob, razni začini i naravno emulgatori. U sve paštete se stavlja puno soli, stoga je ovo jedan od najštetnijih proizvoda za koje se možete odlučiti. Ako pak volite paštetu, pripremite je u svom domu, i tada ćete znati što unosite u svoj organizam.

Margarin

Još jedan omiljeni namaz, margarin, radi se od biljnih ulja, koja se kemikalijama dobivaju iz suncokreta. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidanse koje sadrže i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati ozbiljna oštećenja stanica i povećavaju rizik od raka. To su ulja koja su već nezdrava. A dodavanje novih kemikalija dovodi margarin u čvrsto i prepoznatljivo stanje, što je vrlo štetno. I zato umjesto margarina kruh namažite maslacom.

Kokice

I kokice su uvrštene na listu posebno štetnih namirnica. Ali ne one koje spremamo u tavi na štednjaku. U pitanju su kokice iz mikrovalne. Upravo one sadrže kemikaliju za koju je dokazano da povećava rizik od raka, utječe na plodnost i ometa funkciju bubrega. Ove kokice su pune umjetnih aroma i trans masnih kiselina i kemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. Nutricionisti preporučuju ljubiteljima kokica da ovu grickalicu spremaju na tradicionalan način.

Hrenovke

Hrenovke su poznate po tome da se rade od svega onoga što bismo svi mi trebali izbjegavati. U njih se dodaju soja, škrob, začini, voda, dosta soli, konzervansi, ali i boja koja se nalazi u ruževima i ekstrakt paprike. Kada se sve ovo pomiješa, dobijemo hrenovke, koje zbog svih ovih sastojaka i njihovog djelovanja na organizam treba potpuno izbaciti iz prehrane. Ali, kao alternativa, nude se domaće kobasice.

Poslovni.hr