Dan nakon terorističkog napada u Bruxellesu uhićen je treći osumnjičenik Najim Laachraoui, javljaju tamošnji mediji.

Naime, belgijski La Derniere Heure citirao je anonimni policijski izvor koji tvrdi da je Najim Laachraoui uhićen u briselskoj četvrti Anderlecht u srijedu ujutro.

Vjeruje se kako je on bio jedini osumnjičenik u bijegu nakon bombaškog napada na aerodrom i metro u kojem su poginuli braća Khalid i Ibrahim El-Bakraoui.

Najim Laachraoui je glavni osumnjičeni za napade koji su pogodili Bruxelles u utorak rano ujutro. On je bio treći muškarac kojeg je u zračnoj luci snimila kamera, pokraj braće Khalida i Ibrahima el-Bakraoui, za koje se sumnja da su počinili samoubilački napad.

Laachraoui je belgijski državljanin, ima samo 24 godine, te se u 2015. vratio u Europu iz Sirije. Samo dan ranije prije napada u Bruxellesu osumnjičen je da je napravio eksplozive koji su korišteni tijekom terorističkog napada u Parizu. Kako je rečeno, njegov DNA je pronađen u dva skrovišta koja su koristili napadači iz Pariza.

Biografija sada najtraženijeg čovjeka u Europi kaže da je riječ o bivšem učeniku katoličke škole i student elektromehanike. Odrastao je i živio u briselskoj četvrti Schaerbeeku, u kojoj su jučer provedene protuterorističke racije, te tamo proizvodio eksplozive u kućnoj radinosti.

Službe sigurnosti smatraju da se radi o osobi koja je napravila eksploziv "Sotonina majka", vrlo vjerojatno korišten u napadu na Bruxelles jutros. Naime, samo nekoliko sati nakon napada policija je prilikom pretresa u Schaerbeeku pronašla eksploziv punjen čavlima, kemikalije te zastavu Islamske države.

U Siriju je Laachraoui otputovao 2013. godine, a godinu potom za njim je izdana međunarodna tjeralica.

Prošle godine Laachraouija je na putu iz Sirije prema Europi zaustavila policija tek nekoliko tjedana prije masakra u Parizu. Automobil je dijelio sa Salahom Abdeslamom, koji je sudjelovao u tim napadima te je uhićen prošli petak. Njih dvojica zaustavljeni su na putu iz Budimpešte u Bruxelles, a policija ih je pustila uvjerena da je riječ o turistima, budući da su putovali pod lažnim identitetom.