Sud BIH odredio je pritvor Mirzi Kapiću, teroristu povezanim s ISIL-om te osumnjičenim da je planirao raznijeti džamiju. Kapiću je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke te ponovno počiniti kazneno djelo ili ga dovršiti.

Kapić je osumnjičen za planiranje terorističkog napada na jednu džamiju. Na ročištu održanom na Sudu BiH tužitelj je rekao kako je Tužiteljstvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji. Dodao je da su nakon toga izvršen pretres i oduzeti predmeti, piše Avaz.

"Bitno nam je s kim je Kapić komunicirao, tko su ti ljudi", rekao je tužitelj.

Kapić se vratio iz Sirije

Tužiteljstvo pretpostavlja da postoji još jedna nepoznata osoba s kojom je Kapić surađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave. Istaknuto je da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je procesuiran. Također, procesuiran je i zbog nedozvoljenog držanja oružja, prenosi Avaz.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Kapić je od nepoznatih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobitela. Izrazio je namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristaše radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH, navelo je Tužiteljstvo.

Na Fejsu tražio upute za izradu bombe

Prema saznanjima Avaza, Kapić je na Facebooku tražio upute kako napraviti eksplozivnu napravu s detonatorom. Zasad nije poznato koju je džamiju htio raznijeti.

Istražuje se s kim je sve terorist komunicirao.