Ukrajinske hitne službe potvrdile su da je požar u kompleksu najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja lokaliziran nešto prije 5 sati po hrvatskom vremenu.

Potvrdili su da je požar bio u zgradi za oboku unutar kruga nuklearne elektrane.

"U 05:55 (04:55 po hrvatskom vremenu, op.a.) požar u zgradi za obuku (veličine 60x40 m), nuklearne elektrane Zaporižija u Enerhodaru, lokaliziran je na potvršini dvije tisuće metara", stoji u objavi ukrajinske državne službe za hitne situacije.
 

Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, grada u kojem se nalazi nuklearka, rekao je da su borbe ruskih i ukrajinskih snaga kod nuklearke prestale, javio je ukrajinski BBC pozivajući se na lokalnu televiziju.

Podsjetimo, nešto iza ponoći buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižja, najveće nuklearke u Europi, pored koje su se večeras i tijekom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajinske vlasti objavile su kako su ruske snage granatirale nuklearku te da su s time nastavile i kad je izbila vatra.

"Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporižja sa svih strana, najveću nuklearku Europe. Već je izbio požar. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od černobilske katastrofe. Rusi moraju ODMAH prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Obraćanje Zelenskog

Američki predsjednik Joe Bieden se čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko situacije s nuklearkom, a oglasio se i britanski premijer Boris Johnson koji je rekao kako Putin prijeti sigurnosti čitave Europe. Tijekom noći se javnosti obratio i ukajinski predsjednik Volodimir Zelinskij.

"Nuklearka Zaporižija ima šest blokova. Jedan takav eksplodirao je u Černobilu. Već sam razgovarao s Charlesom Michelom, Scholzom, Dudom, Bidenom... Zvao sam i Grossija iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i premijera. Zvao sam i britanskog premijera Borisa Johnsona", rekao je Zelenskij.

"Europljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima: Ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu u Ukrajini, nuklearku Zaporižija. Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu. Ovo je prvi put u našoj povijesti, u povijesti čovječanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda prijeti slanjem svijeta u pepeo. Ovo sada više nije prijetnja, ovo je realnost", još je, među ostalim, rekao Zelenskij.

Trudeau osudio ''stravični napad na nuklearnu elektranu''

Kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru je objavio kako je razgovarao s ukrajinskim čelnikom nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporižiju, ustvrdivši kako je riječ o neprihvatljivim napadima Rusije koji moraju prestati odmah.

Zamjenik premijera i ja smo razgovarali s predsjednikom Zelenskim o stravičnim napadima na nuklearnu elektranu Zaporižija. Ovi neprihvatljivi napadi Rusije moraju prestati odmah", stoji u objavi kanadskog premijera.

Direktor elektrane: Nuklarna sigurnost je sada zajamčena

"Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju", objavio je oko 3 sata Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti. Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da su im Ukrajinci rekli da požar u elektrani Zaporožje nije utjecao na esencijalnu opremu te da osoblje elektrane poduzima sve mjere kako bi se ublažila šteta.