U Imotskom je u otkriven spomenik Mercedesu, prvi takav na svijetu.

Spomenik je izrađen od kamena, a posvećen je imotskim iseljenicima i kultnoj 115-ici, popularnoj Miniki.

Ovo je prvi spomenik Mercedesu na svijetu, a otkrivanje spomenika privuklo je veliki broj gostiju iz Hrvatske i Europe.

Iako je bila najavljena, na otkrivanju spomenika nije se pojavila bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Slavlje je u gradu podno gore trajalo satima i prije nego su Ivan Topić Nota, idejni začetnik spomenika uz dvogodišnjeg unuka Juru Kordića otkrili spomenik koji je mrtva slika Mercedesa 115. minike.
 


Lijepu našu izvela je umjetnica Rahela Ujević i Ružica Bušić, nastupili su i članovi KUD Dikovača iz Zmijavaca, onda Mandolinski orkestar Imotski, Roko Mustapić sa recitacijom o gastarbajterima Luke Paljetka pa do pojavljivanja Čedomira Lizatovića, imotskog baštinara kulture i tradicije s dva magarca.

Nije bilo puno onih koji su rado prihvaćali susret s mikrofonima i kamerama brojnih novinarskih ekipa, ali jedan od tih "hrabrih" bio je Jakiša Vranješ koji u garaži ima ukupno čak 12 oldtimera Mercedesa, prenosi Dalmacija News.

Rodom je iz Vrgorca, gdje je živio do svoje petnaeste da bi ga život odnio podno Marjana, u Split. Zapravo, malo dalje, prema gradu sa sedam mjesta.

"Iz Kaštela sam doša sa pet Mercedesa, dva sina i dva unuka, ali i mojim radnicima jer imamo radionicu. Preko dvadeset nas je tu", veli Vranješ.

Poglede je privlačio Mercedes 220S star više od sedam desetljeća, s motorom koji ima šest cilindara.

"Restaurirao sam ga prije par godina, vozim ga, ide i do 120 kilometara na sat, a još i više na autocesti", dodaje.

Imotski nije ni svjestan što je dobio s ovim Mercedesom u kamenu, i novinare podučava sugovornik.

"Više se čulo za Imotski zbog Mercedesa nego ičeg drugog. Ovo nam je Bog dao – od mora, zaleđa do Slavonije. Treba samo sve to iskoristiti u prave svrhe. Kad povučemo svi pomalo, napravi se puno toga, a tako će i Mercedes u kamenu biti vječni spomen na Imotski", podvukao je Jakiša.