Prema podacima Udruge dijabetičara Insula, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji od dijabetesa boluje oko 12.000 stanovnika.

Dijabetes kao bolest poprima odlike pandemije, kako u svijetu tako i kod nas, te se procjenjuje da od njega boluje oko 265 tisuća stanovnika BiH, priopćeno je iz Udruge.

Poražavajuća činjenica je da od dijabetesa sve češće obolijevaju djeca, čak i ona bez obiteljske anamneze, što znači da ova bolest ne bira, te je potrebno redovito kontrolirati stanje šećera u krvi.

Udruga dijabetičara u HNŽ/K Insula uz podršku brenda Wellion i sponzora Mepas Mall, te u suradnji sa Unijom studenata medicinskog fakulteta BoHeMsa, i ove godine u Mostaru obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti.

Tako će se već treću godinu za redom organizirati javno besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka. Mjerenje će se održati u srijedu, 14. studenog u Mepas Mall-u od 18 do 20 sati.

Svi zainteresirani građani moći će ovog dana na jednom mjestu provjeriti razinu šećera u krvi i krvnog tlaka. Ranim otkrivanjem dijabetesa i adekvatnom terapijom, navode, može se prevenirati nastanak i razvoj komplikacija ove bolesti koja dovode do trajnih oštećenja organa vida, bubrega, nastanak gangrene na ekstremitetima i drugo.

''Informiramo sugrađane oboljele od šećerne bolesti da se istog dana na štandu Insule možete učlaniti u udrugu čime ćete ostvariti pravo na popust za kupovinu trakica za mjerenje šećera kod partnerskih firmi i besplatne radionice i predavanja u organizaciji naše udruge'', stoji u priopćenju Udruge Insula.