Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je lokalne izbore koji će se održati 6. listopada te zaključila središnji birački popis. Prema konačnom stanju, na biračkom popisu nalazi se 3.406.088 građana BiH s pravom glasa.

Konačan popis

S obzirom na to da je, prema popisu iz 2013. godine, BiH imala ukupno 3.531.159 stanovnika, da godinama svjedočimo odlasku velikog broja građana, da bi se u ukupnom broju stanovnika značajan postotak trebao odnositi na maloljetne osobe bez prava glasa, konačan birački popis ponovno je otvorio prostor za sumnje i spekulacije.

- Svaki građanin, državljanin BiH, koji ima osobnu iskaznicu nalazi se na izvodu iz središnjeg biračkog popisa. Svjesni smo da mnogi građani koji ne žive u BiH imaju ličnu iskaznicu i oni moraju biti na biračkom popisu. Problem je samo što mali broj tih građana ne sudjeluje na izborima. Ovo je problem koji ima i Hrvatska, naprimjer, ali zakon je takav, ne možete nikome oduzeti biračko pravo - kaže stručnjak za izborno pravo i nekadašnji član CIKBiH Vehid Šehić.

Dodaje da na izborima u BiH sudjeluje između 1,7 i 1,8 milijuna građana, pa je u odnosu na stanje u biračkompopisu izlaznost niska, ali u realnosti, računajući građane s pravom glasa koji žive u BiH, iznad 70 posto.

Izbori će koštati 19 milijuna KM

U nedjelju, 6. listopada, građani BiH birati će vijećnike i odbornike u 58 općinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine općina u RS, 21 gradskom vijeću, 10 skupština gradova, te 111 načelnika općina i 31 gradonačelnika u BiH, ali i zastupnike u Skupštini Distrikta Brčko BiH.

Procjenjuje se da će lokalni izbori koštati oko 19 milijuna KM.