Turski parlament usvojio je zakon koji će omogućiti raspoređivanje vojnika u tursku bazu u Kataru.

Zakon je usvojen glasovima 240 zastupnika, uglavnom vladajuće Stranke pravde i razvitka i opozicijske MHP, a u pokušaju da se podrži Katar usred blokade u kojoj se našao.

Prema saznanjima Al Jazeere, ovaj zakon trebao je biti ratificiran nešto kasnije, ali zbog trenutne situacije u Zaljevu, Turska je ubrzala njegovu ratifikaciju.

Nakon usvajanja, nacrt treba potvrditi predsjednik Republike, a stupit će na snagu nakon objavljivanja u službenim novinama.

Šef iranske diplomacije Javad Zarif boravi u službenoj posjeti Turskoj. On je ranije kazao da se u regiji događaju zabrinjavajuće stvari i kako Iran u tom kontekstu mora voditi bliske konzultacije sa Turskom.

U okviru službene posjete Zarif će se u Ankari sastati s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, a primit će ga i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kuvajtski emir Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah odletio je u Abu Dhabi, kako bi nastavio razgovore o rješavanju krize u Zaljevu, nakon što je u utorak razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom.

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su svojim građanima da izražavaju naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 godina i novčanom kaznom od najmanje 136.000 dolara, objavili su u srijedu list Gulf News i televizija Al-Arabija.

"Stoga će odlučna akcija biti poduzeta protiv bilo koga tko pokaže simpatije ili bilo koju vrstu pristranosti prema Kataru, ili prema bilo kome tko se protivi poziciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, bez obzira da li to bilo na društvenim mrežama ili u bilo kojem obliku pisane, vizualne ili verbalne forme", rekao je državni tužitelj Hamad Saif al-Shamsi, prenose mediji.

Vlasti Abu Dhabija zadužene za naftne terminale smanjile su restrikcije o kargu koji dolazi i odlazi za Katar, javio je Reuters.

Sada se navodi da je svim plovilima s katarskom zastavom i plovilima koja su u vlasništvu Katara, ili kojima upravlja ta država, zabranjeno pristati na naftne terminale.

Ranije se to odnosilo i na plovila koja dolaze ili odlaze za Katar.