Najnovije otkriće američkih znanstvenika dokazuje kako uzroci najopasnije bolesti današnjeg društva nisu nezdrav stil života ili okruženje u kojem živimo. Najviše pacijenata oboljelih od tumora danas, otkrivaju, jednostavno nije imalo sreće.

Godinama su znanstvenici tvrdili kako su fizička neaktivnost, loša prehrana i geni glavni uzroci tumora, no najnovija otkrića američkih znanstvenika donose neke nove zaključke kad je u pitanju ta zloćudna bolest. Uzrok većine tumora, otkrivaju, loša je sreća i ništa više!

Nakon brojnih istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Science, suočili su se s otkrićem kako dvije trećine tumora nastaju zbog slučajne promjene stanica prilikom dijeljenja koja je potpuno izvan naše kontrole. Dakle, možete zdravo živjeti, redovito vježbati, pravilno se hraniti, no to nije garancija za zdravlje barem kad je tumor u pitanju. Nakon istraživanja čak 31 vrste tumora pokazalo se da je samo njih devet povezano s DNK i stilom života, uzrok ostalih nije imao veze s tim.

Znanstvenici tvrde kako je neke tipove raka nemoguće spriječiti zbog čega bi se trebalo više raditi na ranom otkrivanju bolesti da bi se bolest u prvom stadiju mogla izliječiti.

'Ako se dvije trećine tipova tumora pojavljuju zbog neobjašnjive mutacije DNK prilikom dijeljenja stanica, malo je toga što možemo učiniti da spriječimo bolest', poručuju stručnjaci s američkih sveučilišta. Ta tvrdnja pak ne vrijedi za rak pluća i rak kože čiji uzroci imaju veze s lošim životnim navikama.

Zaključak cijele studije koja je nedavno izašla u javnost jest taj da najviše pacijenata oboljelih od raka bolest nisu mogli spriječiti, već jednostavno nisu imali sreće u životu.

Tportal.hr