Sve dok sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Iran neće imati nukelarno oružje, započeo je Donald Trump svoje obraćanje naciji povodom posljednjih napada Irana na američke vojne mete.

''Niti jedan Amerikanac ni Iračanin nije ozlijeđen u napadima iranskog režima. Svi naši vojnici nalaze se na sigurnom, a materijalna šteta nanešena bazama je minimalna zahvaljujući sustavima  za rano upozorenje'', izjavio je Trump.

Kazao je kako se čini da se Iran povlači, što je pohvalio. Također je pozdravio hrabrost svih vojnika stacioniranih u Iraku.

''Od 1979. godine mnoge države toleriraju Iran i njegovo destruktivno ponašanje. Ti dani su odbrojani. Oni prijete civiliziranom svijetu, a mi to ne možemo dopustiti'', kazao je on.

''Prošlog tjedna smo zaustavili nemilosrdnog terorista.''

''Ja sam naredio eliminaciju generala Soleimanija. On je planirao nove napade, ali smo ga zaustavili. Ima iransku i američku krv na rukama. Njegovim uklanjanjem smo teroristima poslali snažnu poruku'', kazao je Trump, dodavši da Amerika cijeni živote svojih ljudi.

Trump je najavio nove ekonomske sankcije Iranu koje će biti ''na snazi dok Iran ne promijeni ponašanje''.

Pozvao je zapadne države da prekinu sve dogovore s Iranom vezano za nulearno oružje.

''Mi trebamo pomoći Iranu da ostvari svoj puni potencijal kao faktor stabilnosti u regiji. Oni sada siju samo teror i razdor'', kazao je američki predsjednik.

Trump je također najavio da će pozvati NATO da ima aktivniju ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku.