AMERIČKI predsjednik Donald Trump ponovno je  komentirao prosvjede Žutih prsluka u Francuskoj, kazavši da je danas tužan dan za Pariz te je pozvao da se sporazum o klimatskim promjenama privede kraju.

"Vrlo tužan dan i vrlo tužna noć u Parizu", tvitao je Trump u trenutku kada su u Parizu započeli neredi.

"A možda je došao trenutak da se Pariški sporazum o klimatskim promjenama, vrlo smiješan i iznimno skup, privede kraju te da se novci vrate ljudima tako što će im se smanjiti porezi", savjetovao je Trump, koji je u lipnju 2017. odlučio da se Sjedinjene Države povlače iz multilateralnog sporazuma čiji je cilj angažirati se na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Kritika sporazuma

Još jutros je Trump na Twitteru kritizirao sporazum. No nije prvi put da iznosi zapažanja u pogledu događanja koja potresaju Francusku. U utorak je ironično pisao o popuštanju Emmanuela Macrona pred Žutim prslucima te je napisao da je Pariški sporazum osuđen na propast.

U posljednjih nekoliko tjedana prijateljski odnos dvojice predsjednika pogoršao se, osobito nakon što je američki predsjednik po povratku u Ameriku s obilježavanja stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata na Twitteru ismijavao slabu popularnost svojega francuskog kolege.

Novi Trumpovi napadi na Pariški sporazum događaju se u trenutku kada gotovo 200 svjetskih čelnika sudjeluje na 24. svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama u poljskim Katowicama.