Povećanje trošarina na cigarete u BiH početkom ove godine rezultiralo je padom potrošnje cigareta, ali i smanjenjem prihoda od trošarina na duhan i duhanske prerađevine, i to za tri milijuna KM u prva dva mjeseca ove godine. Ukupni prihodi od trošarina na duhan i duhanske prerađevine u prva dva mjeseca ove godine iznosili su 131,4 milijuna KM, dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju bili 134,4 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

U izvješću Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH navedeno je kako je broj izdanih marki za cigarete u siječnju bio manji za 13,9 posto, a u veljači čak 21,1 posto u odnosu na iste mjesece 2015. godine.

"Povećanje specifične trošarine nije uspjelo kompenzirati pad potrošnje cigareta te je za dva mjeseca naplaćeno 2,2 posto prihoda od trošarina manje nego prošle godine, ističe se u izvješću. Ipak, ukupna naplata prihoda od trošarina u prva dva mjeseca ove godine bila je na razini naplate iz istog razdoblja prethodne godine zahvaljujući, prije svega, snažnom rastu prihoda od trošarina na pivo od čak 12,4 posto.

- Prihodi od trošarina na prerađevine rasli su po umjerenoj stopi od 2,7 posto, što je i očekivano s obzirom na visoku statističku osnovicu za usporedbu i rast cijena prerađevina na tržištu.

S druge strane, pad prihoda je zabilježen kod trošarina na alkohol i alkoholna pića, i to od ?13,4 posto i onih na bezalkoholna pića od 5,2 posto, stoji u izvješću.

Ukupni prihodi od trošarina u prva dva mjeseca ove godine bili su 216,7 milijuna KM, dok su u istom razdoblju prošle godine iznosili 217,4 milijuna KM.

Inače, u prva dva mjeseca ostvaren je rast bruto naplate prihoda od neizravnih poreza u BiH od 2,1 posto.

Zbog smanjenih isplata povrata PDV-a, neto kumulativna naplata je u konačnici porasla za 30,5 milijuna KM ili za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. Najveći doprinos učincima kod neto naplate dao je prikupljeni PDV, i to od 22,9 milijuna konvertibilnih maraka.