Luk je jedna od biljaka koje je vrlo lako uzgojiti u vrtu, ne zauzima mnogo prostora i dostupna je cijele godine.
Iako ga neki izbjegavaju zbog neugodna mirisa, luk je dobro jesti u što većim količinama jer obnavlja cijelo tijelo, uklanja proljetni umor i djeluje kao prirodna zaštita od mnogih opakih bolesti. Ljekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena.

No i suvremena znanost ističe njihovu učinkovitost. Istraživanja su tako pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Istraživanja također pokazuju da se kvercetin bolje i učinkovitije apsorbira iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovito jedenje luka također može smanjiti učestalost astmatičnih napadaja. To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji “gase” upalu.

Za to je, između ostalog, također zaslužan kvercetin, čije je djelovanje vrlo slično djelovanju lijekova protiv astme. Najveća koncentracija te tvari nalazi se u ljusci luka. Iskoristiti je možete tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac juhe dok se ona lagano kuha. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Da biste izbjegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski uzgojen luk ili ovo korisno povrće uzgojiti u vlastitom vrtu.

40 ljekovitih recepata od luka:

1. Ubodi kukaca
Sokom od crvenog luka liječe se ubodi kukaca kao što su ose i pčele. Mjesto uboda maže se svježim sokom od crvenog luka osobito tijekom prvih nekoliko sati nakon uboda.

2. Za zdravlje srca i žila
Protiv koronarnih bolesti, tromboze, začepljenih arterija i grušanja krvi preporučuje se svaki dan pojesti cijelu glavicu luka pečenu u pećnici na slabijoj vatri. Glavicu ispečete te je s nekoliko kapi maslinova ulja jedete uz ručak i večeru dulje vrijeme.

3. Zaustavite bol u uhu
Nije preporučljivo ništa stavljati u uho. Umjesto toga, narežite pola glavice luka, kratko zagrijte na tavi te stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovaj oblog stavite na uho te učvrstite zavojem ili kapom. Prikladan je i za djecu.

4. Protiv simptoma peludnih alergija
Ne bacajte ljuske luka – one su bogate kvercetinom, antioksidansom koji može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oslobađanje histamina iz imunosnih stanica te tako ublažiti simptome alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) posušite, usitnite i pripremite kao čaj – prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procijedite. Pijte 2-3 šalice na dan.

5. Domaći sirup protiv kašlja
Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomiješajte luk s 4 žlice meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele vode koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili 3 sata. Ovaj sirup prikladan je i za djecu.

6. Kura lukom za veću vitalnost
Kod opće slabosti organizma možete iskušati kuru lukom. Tijekom 40 dana svakog dana na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim kruhom. To bi trebalo pomoći kod kašlja, bolova, teške stolice, umora, bljedila i drugih tegoba.

7. Vodena bolest
Vodena bolest liječi se tako da se tri puta na dan uzima po jušna žlica čistog soka od luka. Ovaj tretman potrebno je koristiti dulje vrijeme.

8. Otežano mokrenje
Zadržavanje tekućine liječi se tako da se u posudi s litrom vode skuha nasjeckana glavica luka sa šakom nasjeckanog peršina i stabljike celera. Sastojci se kuhaju 10-15 minuta. Više puta na dan pije se mala šalica ove tekućine. Tretman traje do prestanka problema s otežanim mokrenjem.

9. Bolovi u maternici
Za bolove u maternici potrebno je nasjeckati glavicu luka što sitnije i kuhati ga u pola litre mlijeka 10 minuta. Pola količine ovog mlijeka popije se ujutro a pola navečer. Koristi se dok tegobe s maternicom ne prestanu.

10. Dišni putovi
U litru vode staviti pola kilograma sitno isjeckanog luka s jednakom količinom šećera i kuhati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike žlice meda, sve dobro promiješati i spremiti u staklenke. Žlica ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promiješa se i popije. Uzima se za liječenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja te problema s prehladom i gripom.

11. Brzi spas od suhoga kašlja
Suhi kašalj liječi se tako što se isjeckani prženi luk pomiješa s kozjim mlijekom i medom u jednakim dijelovima i sve dobro izmiješa. Smjesa se uzima svaki sat tijekom dana po jednu žličicu sve dok se kašalj potpuno ne izliječi.

12. Pomoć pri dojenju
Jedenje što veće količine sirovog crvenog luka preporučuje se dojiljama radi povećanja kvaliteta i količine mlijeka.

13. Protiv opeklina
Glavicu luka i jedan limun oguliti, samljeti i iscijediti sok. Pomiješati s 2 dl jogurta, uliti u tamnu bočicu i čuvati u hladnjaku. Nekoliko puta tijekom dana losion nanijeti na kožu opečenu od sunca i ostaviti da se osuši na koži. Pripravak u hladnjaku traje 2-3 dana.

14. Oblozi za stopala
priprema: Za mnoge tegobe i slabost organizma luk se koristio tako da su se dvije velike glavice nasjeckale na tanke kriške koje bi se natrpale u stare čarape koje bi se navukle na noge prije spavanja. Luk ostaje na nogama cijele noći, a ujutro se noge dobro operu. Smatra se da ovaj oblog pomaže kod prehlade, groznice, kašlja i dijabetesa.

15. Za zdravu kosu
Za jačanje kose uzmite pola litre rakije i u nju stavite dvije glavice luka sitno narezane na kockice. Luk mora stajati u rakiji dva tjedna, a zatim se procijedi. Dobivenom tinkturom masirajte kožu glave, odnosno korijen kose navečer prije spavanja.

16. Kožni čirevi
priprema: Kad se formira čir, na nj je tijekom dana potrebno staviti pamučnu krpu natopljenu jakom rakijom lozovačom (45 vol.%), a preko noći pečeni crveni luk s malo maslinova ulja (luk se oguli i istuče). Čir će ubrzo sazrijeti, a njegov sadržaj izaći.

17. Tvrdi ječmenac
Tvrdi ječmenac masna je oteklina na koži očnog kapka. Tijekom dana treba tri puta isprati ječmenac čajem od kamilice, nakon toga staviti oblog od maslinova ulja nakapanog na pamučnu krpu i držati što dulje. Prije odlaska na spavanje treba u pećnici ispeći malu glavicu crvenog luka, oguliti je i zgnječiti. Dodati malo maslinova ulja, zamotati u pamučnu krpu i mlaki oblog priviti na bolno mjesto.

18. Melem za ekceme
Svaku drugu večer oboljele dijelove navlažiti jakim čajem od listova ružmarina i hrastove kore. Sačekati da se posuši, a zatim namazati melemom od 4 žlice masla, 4 žlice maslinova ulja, 1 žlice usitnjene kore od bazge, 1 žlice listova i cvjetova ružmarina, 3 g tamjana, 3 g pčelinjeg voska te veće glavice očišćenog i usitnjenog luka. Sve sastojke staviti u emajliranu posudu, promiješati i dodati 3 dl ulja kantariona ugrijanog na 50°C.

Grijati na laganoj vatri uz neprekidno miješanje drvenom kuhačom. Pritom paziti da temperatura mješavine ne bude veća od 60°C. Kuhati i miješati jedan sat, a zatim procijediti i uliti u staklenku. Ovako dobiveni melem čuvati u hladnjaku i upotrebljavati za mazanje oboljelih dijelova tijela dva puta na dan, nakon ispiranja tekućinom pripremljenom od ljekovitog bilja.

19. Upala jednjaka
Kod upale jednjaka preporučuje se jelo za koje vam je potrebno 500 g raskuhanog usitnjenog crvenog luka kuhanog u glavicama, 100 g riže, 100 g oguIjena i sitno izrezana krumpira, 4 lista svježe metvice i 6 žlica maslinova ulja. Umjereno slanu mješavinu staviti u 1 litru do 1 1/2 litru vode te kuhati ili peći u pećnici. Jelo se jede mlako uz čaj od kamilice radi lakšeg gutanja.

20. Izbjeljivanje pjega
Crveni luk samljeti i iscijediti sok. Sok od crvenog luka pomiješati s jednakom količinom alkoholnog octa. Losion čuvati u tamnoj staklenci i svaku večer nanijeti na očišćenu kožu. Ova mješavina osobito je učinkovita kod uklanjanja pjega od sunca.

21. Vjetrovi i zatvor
Piti sok od luka pomiješan s rakijom u jednakim omjerima, svaka dva sata po 2-3 male šalice.

22. Kurje oči
Uzmite glavicu luka, prerežite je napola, stavite u 1 dl vinskog ili jabučnog octa da stoji četiri sata. Izvadite luk i oblog privijte navečer prije spavanja na kurje oko i ostavite da stoji preko noći. Postupak ponavljajte više dana zaredom te onda izvadite omekšani dio.

23. Pomoć kod glavobolje
Crveni luk se izreže na listove ili prepolovi te stavi na čelo i sljepoočnice.

24. Olakšavanje artritisa
Ayurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok luka umiješajte u sezamovo ulje i time tretirajte bolesna područja.

25. Upala sinusa
Skuhajte jak čaj od luka (ili od ljuski luka) te inhalirajte njegove pare.

26. Krvarenje iz nosa
Nekoliko kapi soka ukapamo u nos, a to zaustavlja krvarenje.

27. Tretman protiv akni
Dijelove kože s izraženijim aknama možete tretirati pastom od izgnječenog luka i nakon tog umiti lice pripravkom od mlijeka.

28. Napitak za lakši san
Žličicu soka umiješati u mlako mlijeko i popiti prije spavanja. Želite li ugodniji okus, možete mlijeku dodati med.

29. Upala jetre
Propasirajte 200 g luka i zatvorite u staklenku sa 7 dl bijelog vina, 100 g meda i 2 žlice lista pelina. Držite najmanje 20 dana na toplome mjestu i mućkajte više puta tijekom dana. Pijte po jednu šalicu pripravka tri puta na dan prije jela.

30. Upala crijeva
Kod upale crijeva pomiješaju se sirovi žumanjak, svježi maslac i zdrobljeno sjeme kima s mnogo soka luka te se ta mješavina uzima žlicom.

31. Upala mjehura
Kod bolnog zadržavanja mokraće platnena se vrećica napuni svježe narezanim i umjereno ugrijanim lukom te se topla položi na mjehur, a prema potrebi se češće ponavlja.

32. Povišen tlak
Prirodni lijek protiv povišenog tlaka je čaj od ljuski luka – ogulite luk i ljuske skuhajte kao što biste skuhali bilo koji drugi biljni čaj. Svakog dana popijte šalicu tako pripremljenog čaja i pratite ima li kakvih poboljšanja. Na isti način možete pripremati i čaj od ljuski češnjaka, koji također djeluje.

33. Proširene vene
Uzmite dvije žlice osušenih ljuski luka, prelijte sa 100 ml votke ili jake rakije te ostavite da stoji tjedan dana. Procijedite. Uzimajte 20 kapi 2-3 puta na dan tijekom deset dana.

34. Pripravak za aterosklerozu
Pripremite tinkturu poput one opisane u receptu za proširene vene. Uzimajte 20 kapi pomiješanih s 2 žlice maslinova ulja tri puta na dan, pola sata prije jela. Uzimajte dva tjedna, napravite pauzu od 10 dana pa ponovite dvotjedni tretman.

35. Gljivice na noktima
Prelijte osam žlica zdrobljenih suhih ljuski luka s pola litre votke. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Namočite komad pamuka u tinkturu i nanosite na nokte zahvaćene gljivicama 2-3 puta na dan. Druga mogućnost je namakanje stopala ili ruku u toplom čaju od ljuski luka 20-30 minuta.

36. Protiv hemeroida
Uzmite 4 žlice ljuski luka i kuhajte u 2 litre mlijeka 10 minuta na laganoj vatri. Ohladite tako da bude toplo, ali ne vruće i procijedite. Močite bolno mjesto u sjedećoj kupki tijekom 10 minuta.

37. Liječenje cistitisa
Uzmite 3 žličice zgnječenih suhih ljuski luka, prelijte s 2 šalice vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Kod akutnog cistitisa pijte po 1 šalicu 2 puta na dan tijekom 5 dana. Kod kroničnog cistitisa 3-4 šalice tijekom 10 dana.

38. Izostanak mjesečnice
Od dvije do tri žličice suhih ljuski luka kuhajte u litri vode 15 minuta na laganoj vatri. Pustite da se ohladi pa potom procijedite. Pijte 1 šalicu dva puta na dan (ujutro i navečer) 30-40 minuta prije obroka.

39. Spas kod seboreje
Pripremite čaj od ljuski luka (natapajte ih u vrućoj vodi 5-10 minuta), dobivenu smjesu ohladite i koristite za pranje kose. To će također ukloniti prhut i ojačati kosu.

40. Čaj od luka
Luk je najbolje jesti u svježem stanju, a pri tome vrijedi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše ljekovitih sastojaka. Međutim, ima situacija kad je bolje izbjeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih djelovanja, ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu djecu.

Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dijela i prelijte s 3 šalice vode. Ako luk nije šprican, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem – tijekom kuhanja ubacite listić kadulje te nekoliko žličica kamilice i majčine dušice. Raskuhani luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krumpira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je učinkovit protiv kašlja. Također ga možete koristiti i za liječenje grlobolje, prehlade i gripe, piše 24sata.hr.

Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo doći do poboljšanja. Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breussa, čaj od luka koristi se za liječenje srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlječenje čaj treba piti 2-3 tjedna, a to je moguće i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje jedenje naribane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma te cjelokupno zdravlje.