Radnici iz BiH od travnja do kolovoza tradicionalno na sezonski rad odlaze u Hrvatsku, ali i Sloveniju, Crnu Goru, Austriju, Njemačku... Međutim, od početka pandemije odlazak na rad u inozemstvo postao je otežan, ali ne i nemoguć, piše Večernji list BiH.

Određeni broj sezonskih radnika iz BiH sredinom lipnja počeo je raditi na Jadranu, a u idućim danima za njima bi mogao krenuti veći broj sezonaca.

Čekaju dozvole

Turističke kompanije suočavaju se ovih dana s ogromnim problemom nedostatka radnika, zbog čega je čak upitno otvaranje nekih objekata, prije svega, hotela. Svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutačno nedostaje po nekoliko stotina radnika, pišu hrvatski mediji.

Zakonom o strancima koji je stupio na snagu 1. siječnja ukinute su kvote za zapošljavanje stranaca (državljana trećih zemalja izvan EU) te poslodavci prije zapošljavanja državljana trećih zemlja imaju obvezu zatražiti ima li takvih radnika na hrvatskom tržištu. Stoga poslodavac prvo provodi test tržišta rada, a HZZ je dužan u roku od 15 dana dostaviti mu rezultate tog testa. Ako se utvrdi da nema hrvatskih radnika koji ispunjavaju zahtjeve poslodavca za zapošljavanje, on može podnijeti zahtjev za dozvolu za boravak i rad za točno određenog državljanina treće zemlje.

Kako na domaćem tržištu nema radnika jer je dobar dio sezonaca zbog korone prešao u druge sektore, odnosno snašao se za posao u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su, prije svega, radnici iz zemalja izvan EU-a, odnosno BiH i Srbije. Tu pak nastaje novi problem jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se već sad u satima. U proceduri, doznaje Poslovni dnevnik iz MUP-a RH, trenutačno je gotovo 5000 zahtjeva za radne dozvole, dakle, toliko radnih mjesta čeka radnike. Do 21. lipnja 2021. podneseno je 11.740 zahtjeva za dozvole za boravak i rad za djelatnosti turizma i ugostiteljstva, što obuhvaća i zahtjeve za novo zapošljavanje, produljenje te sezonsko zapošljavanje. Od tog broja, izdane su 7003 dozvole.

Lako do posla

Majka djevojke koja je početkom lipnja počela raditi kao pomoćna kuharica na Makarskoj rivijeri kaže kako je iznenađena što joj je kći brzo pronašla posao.

- Poslali smo nekoliko upita za posao, i to isključivo u hotele jer nisam željela da joj prvi posao bude negdje kod privatnika i da se razočara. Odgovor je stigao doslovno za nekoliko sati. Pozvali su je u hotel na razgovor, ponudili joj odlične uvjete, osiguranje te je prihvatila. Čak su joj kazali, ako ima neku kolegicu koja bi željela raditi, da je pozove - ispričala nam je. Djevojka ima državljanstvo RH, pa je i procedura bila lakša.