Petnaestogodišnja aktivistica Greta Thunberg stala je pred šefove i predstavnike svjetskih zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a COP24, koja se dva tjedna održavala u Katowicama u Poljskoj, i održala jedan od najmoćnijih govora o klimi koje ćete vjerojatno ikad čuti.

"Godine 2078. proslavit ću 75. rođendan. Ako ću imati djece, možda će oni taj dan provesti sa mnom. Možda će me pitati za vas. Možda će me pitati zašto niste ništa poduzeli, dok je još bilo vremena", rekla je Thunberg u srijedu, dvorani prepunoj dužnosnika.

"Kažete da volite svoju djecu, ali pred očima im kradete budućnost (...) Mi nismo ovdje došli moliti svjetske vođe da počnu mariti. Ignorirali ste nas u prošlosti, ignorirat ćete nas opet. Više nemamo izlika i imamo sve manje vremena. Došli smo ovdje obavijestiti vas da promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne."

Thunberg, koja je postala poznata diljem svijeta nakon što je ljetos odbila ići u školu te je tjedne provela sjedeći ispred švedskog parlamenta dijeleći zastupnicima letke s natpisom ‘Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost’, istupila je na najvažnijoj svjetskoj konferenciji o klimi u ime Climate Justice Now, globalne mreže organizacija koje se bore za pitanja klime. Snažno sugeriramo da poslušate cijeli govor.