Za posjeta muzeju u Edinburgu, posjetiteljica Bal Gill obišla je i dvoranu za termografsko snimanje i otkrila da ima sumnjivu tvorbu, a naknadnim pregledom dijagnosticiran joj je rak dojke, piše BBC.

Bal Gill (41), do tog je otkrića došla sasvim slučajno, kada se zajedno s obitelji u sklopu posjeta Muzeju iluzija i camere obscure u Edinburgu našla u dvorani za snimanje toplinskom kamerom.

Njezin toplinski otisak bio je emitiran zajedno s otiscima drugih posjetitelja, a ona je vidjela da na lijevoj dojci ima crvenu mrlju kakve na desnoj nije bilo.

Snimila je svoj otisak iz znatiželje, a kada se vratila kući, počela je istraživati. 'Guglajući' ustanovila je da se tehnikom termografije otkriva rak dojke i stoga se obratila liječniku. Nakon pretraga dijagnoza je bila postavljena: radi se o raku dojke u vrlo ranom stadiju.

Nakon tri kirurška zahvata, uključujući mastektomiju, pacijentica se danas smatra zdravom. Nije morala prolaziti ni kemoterapiju ni terapiju zračenja.

Jean-Yves Pierga, onkolog s Instituta Marie Curie, napominje da uporaba topline za otkrivanje tumora nije nikakva novost. Termografija se mnogo istraživala u razdoblju od 1980. do 1990. za otkrivanje raka dojke.

«Kada postoji tumor, aktivnost razmnožavanja stanica je veća, dakle, povećava se lokalna toplina. Ako postoji tumor, uočava se toplija zona oko mliječne žlijezde", kaže Pierga, prenosi Hina.