Europska svemirska agencija objavila je novu fotografiju teleskopa James Webb koja prikazuje dvije galaksije u sudaru.

Obavijene su velom svemirskog praha kroz koji prodiru Webbove infracrvene zrake.

U usporedbi s prethodnom Hubbleovom slikom IC 1623, Webbov pogled otkriva potpuno novi sloj u strukturi galaksija koje se spajaju. Na slici je to središnji svjetlocrveni i narančasti materijal.

Dvije snimljene galaksije od nas su udaljene 270 milijuna svjetlosnih godina. Astronomi vjeruju da spajanje također može proizvesti supermasivnu crnu rupu koja se, međutim, ne vidi na ovoj slici.
 


Slika je stvorena iz kombinacije podataka koju su uhvatila tri od četiri Webbova instrumenta, navela je u priopćenju Europska svemirska agencija.

Svemir možemo vidjeti mnogo bolje nego prije

James Webb je revolucionarni, devet milijardi dolara vrijedan infracrveni svemirski teleskop. Sto puta je osjetljiviji od teleskopa Hubble i uglavnom će promatrati svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

Webbovo infracrveno zračenje ima veću valnu duljinu od vidljivog ili ultraljubičastog svjetla koje na kraćim valnim duljinama lakše raspršuje okolne čestice. To znači da infracrveno svjetlo može prodrijeti kroz prašnjava, oblačna područja.