Kiseli se kupus već sasvim lijepo ukiselio, najavljuju nam veliko zahlađenje - znači, ovih ćemo dana kuhati sarme. A da bi vam ispale baš najbolje moguće, pored kvalitetnih namirnica s uobičajenog popisa - kiselog kupusa, mesa, riže i štogod suhoga za ubaciti u lonac - trebat će vam još nešto. Možda ovaj sastojak do sada niste koristili, ali upućeni tvrde kako nadjevu daje sočnost i čini ga gotovo kremastim. Tajna je u svinjskoj masti.

Možete koristiti onu iz kantice, nastalu topljenjem sala za čvarke, možete koristiti i masnoću koju ste sačuvali od pečenja mesa, ali najbolje bi bilo koristiti svježu. To bi bila ona za čvarke ili bilo koja slična bijela mast koju skidate s mesa prije pečenja (odnosto, ako znate kako ispeći najbolje meso, ona koju ostavljate na mesu sve dok se ne ispeče, jer ga tijekom pečenja fino natapa i čini sočnim).

Ako ćete nadolazeće zime često raditi sarme, a zašto ne biste, možete se poslužiti zgodnim trikom pa svu suvišnu mast, sirovu ili topljenu, čuvati u hladnjaku baš za tu prigodu. Onu preostalu od pečenja dobro procijedite i pospremite u staklenku, trajat će vam mjesecima, a onu sirovu nakon što je skinete s mesa samo pospremite u vrećicu pohranjenu u zamrzivač.

Takvu je sirovu mast prije dodavanja u sarme potrebno usitniti Najbolje bi je bilo samljeti zajedno s mesom, no možete ju i sitno nasjeckati ili još zgodnije naribati onako zamrznutu.

Slobodna Dalmacija