Nema do prave domaće juhe, skuhane s ljubavlju i od kvalitetnih sastojaka. Takva juha je, smatra se i to ne bez razloga, prava likarija. Ovo osobito vrijedi za pileću, jer je i znanstveno dokazano da se dugim kuhanjem piletine s kostima u juhu oslobađaju sastojci poput cinka koji su važni za imunitet, a također dolazi i do topljenja kolagena, koji je blagotvoran za probavu, a dobro je poznata bitna uloga probavnog sustava u očuvanju zdravlja. Ali i dobrog raspoloženja, što također nije nevažno, osobito zimi, nakon blagdana, kad svi pomalo klonemo.

Dakle, prava domaća juha je ono što će vas spasiti, no samo ako znate kako je skuhati. Prvi je savjet: ne štedite na povrću, ono će juhi dati aromu i vbrijedne sastojke. Drugi je savjet: pripazite kako kuhate piletinu.

Prvi je savjet sam po sebi jasan, no evo malog pojašnjenja vezanog uz drugi. Kao što je već navedeno, piletinu treba dugo kuhati, no određeni djelovi piletine ne podnose dobro dugu termičku obradu. Mislimo, naravno, na bijelo meso koje uslijed dugog kuhanja postaje gumasto i bezukusno. Kako ovome doskočiti? Vrlo jednostavno.

Nemojte u juhu ubaciti cijelu kokoš u komadu, nego je prije dodavanja juhi narežite na komade. Dalje postupajte kao i inače kad kuhate pileću juhu, no pripazite na komade s bijelim meso. Bit će puno brže kuhani od ostatka i čim primijetite da su gotovi, izvadite ih, a ostatak ostavite da se kuha dok ne omekša, a juha dobije onaj prepoznatljiv miris i boju.

Tada vratite bijelo meso u lonac i kuhajte još minutu-dvije.