Radikalni plan promjene švicarskog financijskog krajolika odlukom da se komercijalnim bankama zabrani stvaranje novca kad ga posuđuju, o čemu se odlučuje na referendumu u nedjelju, najvjerojatnije neće proći, pokazuju rane projekcije, a prenosi Reuters.

Oko 74 posto glasača odbacilo je takozvanu "suverenu novčarsku inicijativu", pokazuju rane prognoze televizije SRF. Konačan rezultat očekuje se u 16 sati.

Čini se da je zabrinutost oko mogućih rizika za švicarsku ekonomiju uvjerila glasače da odbace taj prijedlog, piše Reuters.

Zagovornici plana htjeli su potpuno reformirati monetarni sustav zemlje kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih financijskih kriza, piše dpa.

Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švicarske i Njemačke, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac jer bi središnja banka (Švicarska narodna banka) postala jedina institucija koja ga može stvarati.

Banke bi jedino mogle davati zajmove ukoliko od središnje banke, drugih vjerovnika ili depozita klijenata, nabave odgovarajuću svotu.