Kad netko kaže da ima "alergiju na sunce" i sam ju je dijagnosticirao, većina pretpostavi da se radi o preuveličavanju. Nisu svi u jednakoj mjeri ljubitelji sunčanja i kupanja, pa sve češće imamo priliku čuti kako kožne ljudi iritacije izazvane morskim aktivnostima trpaju u koš s ostalim alergijama, piše Slobodna Dalmacija.

Pa ipak, alergije na sunce češće su nego što bismo pomislili. Iako se prije mogu okarakterizirati kao "osjetljivost", bilo kakve promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu mogle bi se lako pokazati i kao alergijske reakcije, iako dermatolozi izbjegavaju koristiti taj naziv u slučaju fotoosjetljivosti.

O čemu se radi?

Osjetljivost se najčešće manifestira u obliku sitnih, bijelih točkica po koži, koje su uz to vrlo neugodne i izazivaju svrbež. Radi se o "polimorfnoj svjetlosnoj erupciji" (eng. polymorphic light eruption (PMLE)) koja je najčešći način na koji osjetljivost na svjetlo izbija na površinu, prenosi Buzzfeed.

Oni koji tijekom ljetnih mjeseci muku muče s ovom pojavom "prijavljuju" najčešću njenu manifestaciju na dlanovima, ali i na pregibima kod lakta te na čitavoj površini podlaktice. Ono najneugodnije je, dakako, svrbež, koji stanje čini utoliko gorim ako se u njemu ustraje, pa se osip može proširiti, a mjesto zahvaćeno njime oticati.

Javlja se posebice u ljetnim mjesecima i nakon određene količine izlaganja sunčevom svjetlu, naročito u vrijeme kada ni za koga nije preporučljiv boravak na plaži. Najčešće od ove kožne neugodnosti "obole" žene svjetlije puti, ili oni kojima je koža iznimno osjetljiva, no nisu isključene ni ostale skupine.

"Problem se najčešće pojavljuje četiri do šest sati nakon izlaganja suncu - tada koža počinje oticati, nastupa crvenilo i pojava malih, bijelih točkica. Osip i svrbež traju dva do tri dana", kaže dermatologinja Whitney High za Buzzfeed.

Pa ako ste i na vlastitoj koži iskusili ovu pojavu, koja se uz to neugodno poklopila i s početkom ljeta, moguće je da ste ekstremno osjetljivi na sunce. A evo i zašto se stanje ne naziva "alergijom":

"Alergija je pojava u kojoj imunološki sustav reagira na proteine iz hrane, peludi i sličnih stvari. PMLE, s druge strane, je osjetljivost na svjetlo, zapravo reakcija našega tijela na ultraljubiasto zračenje", pojasnila je dermatologinja High.

Ima li lijeka?

Iako lijeka za ovo stanje nema, mnogi dermatolozi propisuju topikalne kortikosteroide, najčešće primjenjivane lijekove za bilo kakva kožna oboljenja.

Prevencija je također od iznimne važnosti: veliki šešir na glavi i prozračne tunike dugih rukava dobro će poslužiti ako ste razvili ekstremnu osjetljivost na sunce, dok vam losioni i kreme sa zaštitnim faktorom nažalost neće mnogo pomoći.

I za kraj jedna dobra vijest: iako neugodan, osip koji se pojavljuje zbog "alergije" na sunce nije uopće opasan. "Ne vodi do raka kože ni do infekcije, a ne možete ga ni prenijeti drugima", tvrdi dermatologinja High.