Dogovor je da se ne daju izjave, zaključeno je nakon nove runde pregovora federalnih stranaka o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH, uz posredstvo predstavnika SAD i EU, koja je završena u četvrtak navečer u Sarajevu.

Izjavu za medije dao čelnik NiP-a Dino Konaković koji je rekao da ne može iznijeti detalje razgovora jer su to od njih tražili iz međunarodne zajednice, ali je istaknuo da je došlo do konkretnijih prijedloga.

"Dobili smo još jednom vrlo jasne poruke međunarodne zajednice koliko je važno da se u ovom trenutku napravi dogovor o reformi Ustava i Izbornog zakona BiH", izjavio je Konaković.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH Damir Mašić obratio se medijima nakon što je prisustvovao sastanku koji se tiče integriteta izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

''Prisustvovali smo samo dijelu koji se tiče integriteta izbornog procesa. Problem je radikalni zahtjev HDZ-a da se članovi SIP-a biraju i u Domu naroda, iako to nigdje nije sadržano u preporukama ODIHR-a'', rekao je Mašić.

''Često te izmjene nazivaju tehničkim, iako one poboljšavaju izborni proces'', dodao je.

Predstavnik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da "oko pregovora oko integriteta HDZ BiH insistira na tome da se SIP pored Zastupničkog doma bira i u Domu naroda".

''Bez toga neće da razgovaraju o skenerima itd. Nažalost u suštini nema nikakvog pomaka. Oni blokiraju čitav paket integritetski izmjenama načina izbora SIP-a'', rekao je Arnaut.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), prilikom izlaska iz zgrade Delegacije EU, ispričao se velikom broju novinara i rekao da je dogovor da ne daju izjave.

''Dogovor je da ne dajemo izjave. Izvinite'', poručio je kratko Radončić.

Pregovori su održani u Delegaciji EU uz posredstvo predstavnika EU Angeline Eichhorst i novog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja.

SDA i HDZ predvodili su njihovi predsjednici Bakir Izetbegović, odnosno Dragan Čović, a učestvovali su i lideri NiP-a Elmedin Konaković, SBB-a Fahrudin Radončić, NES-a Nermin Orešević i HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, kao i predstavnici SDP-a.

Nastavak pregovora najavljen je za petak u 9 sati.