Zdrava probava važna je radi izbacivanja toksina iz tijela, ali i zbog apsorpcije hranjivih sastojaka u organizam. Suhe šljive su carska namirnica koja je pravi saveznik u regulaciji vašeg probavnog sustava.

Ako je probavni sustav zdrav i dobro funkcionira, osjećate se dobro i puni ste energije. Redovita stolica znak je zdrave probave, ali često svoj organizam opteretimo teškom hranom ili alkoholom pa je potrebno intervenirati prirodnim sredstvima kako bismo je pospješili probavu. Stari recept, koji se pokazao učinkovit kod zatvora i nadutosti, svakako je voda od suhih šljiva.

Suhe šljive su bogate vlaknima, a jedna šalica ovoga sušenog voća ima čak 12,4 grama vlakana. Osim toga, suhe šljive su bogate i vitaminima A i K, ali sadrže kalcij, kalij, magnezij i cink pa se preporučuju kao sredstvo za poboljšanje općega zdravlja, a posebno utječu na zdravlje srca i kostiju.

No, kako su bogate i prirodnim šećerima, potrebno ih je uzimati u ograničenim količinama, a nikako se ne preporučuju dijabetičarima. Samo 6-8 komada suhih šljiva sadrži čak 150 kalorija, stoga ograničite dnevnu konzumaciju na 100-200 kalorija.

Idealne za probavu

Suhe šljive sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana, više od 3 grama po četvrtini šalice. Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Ako jedete samo suhe šljive, preporučuje se dodatno unošenje vode. No od suhih šljiva možete pripremiti i sok, odnosno vodu, koja će potaknuti rad crijeva.

Šljive stavite u mali lonac i prelijte vodom pa kuhajte na niskoj temperature dok se voda ne zgusne i postane poput sirupa. Ohladite je na sobnu temperaturu, a potom konzumirajte. Za brzo namakanje, prelijte proključalu vodu preko suhih šljiva na 10 minuta pa procijedite i popijte.

green.hr