Za 20-ak zemalja s povećanim brojem infekcija, među kojima su i zemlje iz hrvatskog susjedstva, od jučer vrijede postrožena pravila za ulazak u Njemačku. Kontrola se vrši na njemačkim granicama i aerodromima.

Kako bi zaštitila Njemačku od uvoza novih slučajeva korone i (opasnih) mutacija virusa, savezna vlada u Berlinu je kao područja visokog rizika klasificirala znatno više zemalja nego ranije.

Novina je lista zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija veća od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana (Njemačka trenutno: 111).

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Njemačku vrijedi pravilo o obveznoj registraciji prije ulaska u zemlju, piše Deutsche Welle.

Tri kategorije rizika

Prema navodima Instituta Robert Koch (RKI), u kategoriji zemalja s visokom incidencijom (više od 200) su od nedjelje sljedeće zemlje:

U Europi - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španjolska, Portugal, Estonija, Letonija, Litva, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom istoku - Egipat, Iran, Izrael, Libanon i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Južnoj i Sjevernoj Americi - Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile vrlo zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Sjeverna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja iz obje navedene kategorije vrijedi pravilo - ulazak u Njemačku je dozvoljen samo uz negativan test koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regija s incidencijom iznad 50, u koju spada i Hrvatska (koja se kao jedina zemlja iz regije nije našla na listi visokorizičnih zemalja), moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku.

Sustavne i nasumične kontrole

Po navodima Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, testovi se sustavno provjeravaju na aerodromima i u morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja "dosljedno provjeravaju" - provjerava se u avionu i prije kontrole putovnica. Osim testova kontrolira se i jesu li putnici popunili formulare za prijavu ulaska u Njemačku.

U pograničnim područjima s drugim zemljama EU i Švicarskom putnici se provjeravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mjere služe identificiranju putnika koji se odmah moraju poslati u karantenu.

Karantena nakon dolaska u zemlju

U načelu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Njemačku i koji su boravili u nekom rizičnom području (kategorija 1 do 3) u posljednjih deset dana prije ulaska/povratka moraju u desetodnevnu karantenu. Karantenu se može "skratiti" tek nakon proteka pet dana - ali samo ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karanteni su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati. Od karantene su u načelu izuzeta poslovna putovanja.