Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu da vojni savez izučava niz opcija kako bi se bavio onim što je, prema njegovim navodima, rusko kršenje ključnog raketnog sporazuma, ali da želi izbjeći pokretanje svake utrke u naoružanju.

Sjedinjene Države pokrenule su 2. veljače šestomjesečno razdoblje napuštanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) koga su potpisale sa Sovjetskim Savezom 1987., inzistirajući da novi ruski raketni sustav predstavlja kršenje sporazuma. Rusija negira te navode i također je objavila povlačenje iz sporazuma.

INF zabranjuje proizvodnju, probe i razmještanje projektila koji se ispaljuju s tla i balističkh projektila dometa između 500 i 5.500 kilometara. Europski NATO saveznici inzistiraju da je sporazum kamen temeljac kontinentalne sigurnosti.

Govoreći u sjedištu NATO-a, gdje su ministri obrane raspravljali o tome šta da čine ukoliko ugroženi sporazum njegove potpisnice potpuno napuste, on je izjavio: "To je veoma ozbiljno. Trebat će nam vremena".   

''Naš odgovor bit će jedinstven. Bit će odmjeren i bit će defanzivan, jer mi ne želimo novu utrku u naoržanju. I mi nemamo nikakvu namjeru da razmjestimo nuklearne i raketne sisteme u Europi'',  kazao je.

Stoltenberg je izjavio da NATO ima "širok spektar opcija, konvencionalnih i ostalih opcija", ali je odbio da ih navede, upozoravajući da bi svaka spekulacija "unijela dodatnu neizvjesnost".

Stoltenberg bi trebao održati razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom na velikoj godišnjoj konferenciji o sigurnosti u njemačkom gradu Münchenu ovoga tjedna, prenosi Associated Press.