Nansen dijalog centar (NDC) Mostar ovoga će tjedna u Stocu i Prozoru dodijeliti diplome učenicima koji su uspješno završili program "Nansen model za integrirano obrazovanje". Svečanosti dodjele diploma u Srednjoj školi Stolac, 24. svibnja u 12 sati, nazočit će veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović te predstavnici Općine Stolac.

U petak, 27. svibnja, održat će se svečanost dodjele diploma u osnovnim školama "Marko Marulić" i "Alija Isaković" u Prozor-Rami, u 12 sati, a nazočit će federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, direktorica Ureda za odnose sa javnošću, obrazovanje, kulturu i medije Veleposlanstva SAD-a u BiH Stefanie Altman-Winans te predstavnici Općine Prozor-Rama.

U programu, koje je NDC Mostar implementirao u navedenim školama u Stocu i Prozor-Rami u protekloj školskoj godini, aktivno je sudjelovalo oko 80 učenika i šest nastavnika iz tih škola.

Nansen model za integrirano obrazovanje je novi pristup obrazovanju u Bosni i Hercegovini, koji omogućava uspješnu komunikaciju i suradnju učenika, roditelja i nastavnika u multietničkim zajednicama kroz kreativan odgoj u obrazovnom procesu.

Taj program izvannastavnih aktivnosti predstavlja suvremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama, koji promovira kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržava partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja, priopćeno je iz NDC-a Mostar.