Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da je s ministrom vanjskim poslova Elmedinom Konakovićem razgovarao o usuglašavanju zakona o vanjskim poslovima.

"Imat ćemo zajedničko povjerenstvo sljedećeg tjedna kako bi bio postignut dogovor jer do sada ova oblast nije bila regulirana", rekao je novinarima Dodik, nakon sastanka s Konakovićem.

Dodao je kako Srpska nikada nije pravila problem u vezi s južnom plinskom konekcijom i spremna je da za ovaj prijedlog glasa, ali se ovo pitanje ne smije uvjetovati istočnom plinskom konekcijom.

"Cijenimo napore ministra da konačno imamo zakon koji će regulirati ova pitanja. Što se tiče ostalih pitanja, mi nikada nismo pravili problem oko Južne interkonekcije, spremni smo da glasamo za nju kada ona dođe na dnevni red Vijeća ministara BiH", obznanio je Dodik.

Kazao je potom, kako su Konaković i on razgovarali o onome što već jeste na dnevnom redu, a to je donacija Amerike defanzivnih helikoptera. Kako kaže, nema problema razgovarati o brojnim pitanjima i želi se i sam upoznati s detaljima.

"Složili smo se oko toga da EU sa svojom politikom ovdje nije stimulativna, u pogledu održavanja i u skladu sa ispunjavanjem volje EU i ti se odnosi moraju redefinirati. Zahvaljujući ministru vidjet ćemo se s Varhelyijem i razgovarati o svim tim pitanjima, EU se fokusira na neka druga pitanja. Mislim da imamo dosta razloga i dosta ujednačen pristup", kaže Dodik.

Konaković je rekao da je neophodno da vlade Srpske i Federacije BiH zajednički realiziraju značajne projekte…