Žene češće biraju muškarce s čvrstim stiskom ruke, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Columbia.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako takvi muškarci imaju manji rizik od razvijanja srčanih bolesti i prerane smrti, imaju manje rizika da će imati problema s erektilnom disfunkcijom, a ovo je prvo koje je dovelo u vezu snažan stisak ruke muškarca i vjerojatnost za brak.

Žene preferiraju snažnije muškarce o kojima vjerojatno neće trebati puno brinuti u starosti, pokazalo je istraživanje autora Vegarda Skirbekka, a u kojem je sudjelovalo pet tisuća ispitanika.

Skirbekk upozorava kako “mlitav” stisak ruke može biti pokazatelj lošije zdravstvene slike. Istraživanje je obuhvatilo muškarce rođene između 1923. i 1935. te one rođene između 1936. i 1948., prenosi Vecernji.hr.

Pokazalo se kako je u skupini muškaraca rođenih nakon 1935. bilo više onih koji su imali slabiji stisak ruke i ostali su neoženjeni.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu London 2010. godine, pokazalo je da slabašan stisak ruke kod muškarca može biti pokazatelj povećanoga rizika od prerane smrti, a oni s jačim stiskom lakše i brže rezoniraju, rješavaju probleme i imaju odlične rezultate na testovima pamćenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu SSM-Population Health.