Što da jedete ako vam nedostaje željeza – koja hrana pomaže kod anemije i poboljšava krvnu sliku!

Simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje željeza su: konstantan osjećaj umora, čak iako smo se naspavali, blijedilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suha i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Osobe koje imaju povišen rizik od anemije su najčešće trudnice, osobe koje pate od Kronove bolesti, žene koje imaju obilne menstruacije, kao i osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla. Nedostatak željeza se određuje analizom krvi, a ako se utvrdi, neophodna je konzultacija s liječnikom koji će vam pripisati određenu terapiju, najčešće suplemente.

Osim suplemenata neophodno je da obratite pažnju i na ishranu, kao i na namirnice koje potiču apsorpciju željeza u organizmu. Hrana koja najviše ima željeza jeste crveno meso, pa konzumiranje dva puta nedjeljno porcije od 100g može povoljno utjecati na organizam osobe koja pati od nedostataka gvožđa. Ako jedete meso, važno je da bude prirodno i organskog porijekla, kao i da ne pretjerujete u konzumiranju.

Istraživanja pokazuju da su sljedeće namirnice pune željeza:

Meso i riba – Govedina, jagnjetina, divljač, džigerica, školjke, ostrige, škampi, sardine, tunjevina, losos, bakalar

Voće i povrće – Potočarka, kelj, spanać, zelje, blitva, agrumi, crvena i žuta paprika, brokoli, bobičasto voće, aronija

Orašasti plodovi i sjemenke – Sjemenke bundeve, indijski oraščići, pistaći, sjemenke konoplje, pinjole, sjemenke suncokreta

Grah i mahunarke – Grah, leblebija, grašak, mahunarke

Namirnice koje treba ograničiti

Ako želite povećati nivo željeza u organizmu, smanjite konzumiranje čaja i kave uz obroke. Također, ograničite kombinaciju namirnica koje sadrže željezo s namirnicama koje su bogate kalcijem. Poželjno je da uz hranu bogatu željezom konzumirate i namirnice koje u sebi sadrže vitamin C (kivi, agrumi, bobice, paprika, keleraba…)