Ovo omiljeno voće obiluje jednostavnim šećerom - monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sustava i dobro funkcioniranje srca.

Svi smo čuli kako će jedna jabuka svaki dan spriječiti odlazak kod liječnika, ali se čini da bi se isto moglo reći i za bananu. Prepune su nutrijenata i vitamina, a ako ih jedete svakodnevno, one će pomoći da poboljšate cjelokupno zdravlje.

No, ipak treba pripaziti s unosom ove voćke, jer prema riječima stručnjaka, preporuka je da se u danu pojede banana ili dvije. Pretjerana konzumacija bilo koje namirnice, čak i ako se radi o zdravim bananama, može voditi do nakupljanja kilograma. No vratimo se bananama i zašto je dobro jesti ih svaki dan.

Podržavate zdravlje probavnog sustava

Danas, više nego ikad prije, jasno nam je kako je zdravlje crijeva potrebno za zdravlje cjelokupnog organizma. Postoje mnoge strategije kako ga očuvati, a odlična je za ove potrebe i banana. Prema studiji iz 2017. godine, banana je bogata jednostavnim šećerom - monosaharidom fruktozom, koja pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje crijeva, piše Ordinacija.hr.

Možete izgubiti višak kilograma

Ovo je dobrobit koja je jako na cijeni! Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti, bez obzira na to što jedna banana sadrži samo 100 kalorija. Nalazi se na listi najzdravijih namirnica koje utječu na gubitak kilograma. Danas ne zaboravite u dućanu kupiti jednu bananu!

Može utjecati na izgled kože

Kada pomislite na hranu koja hrani kožu sigurno vam prvo na pamet padaju losos, avokado ili orasi – ali banana može jako utjecati na to kako će vam izgledati koža i to zbog vitamina i minerala koji se u njoj nalaze, a posebno magnezija koji jača proizvodnju kolagena. Bez obzir kakve vas tegobe muče, bilo da se radi o aknama, borama ili suhoj koži, banana može pomoći. Možete napraviti i masku za lice od banane, a stručnjaci kažu da je to odlična ideja.

Budi energiju

Posebno ako ju pojedete prije tjelovježbe, ona može pojačati razinu energije i spriječiti osjećaj umora tijekom dana. Rezultati jedne manje studije, su pokazali kako oni koji tijekom vježbanja piju sportske napitke svakih 15 minuta umjesto banane, daju i puno manje rezultate. Upravo to dokazuje kako banane podižu razinu energije i olakšavaju izvedbu. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa.

Dobit ćete dozu kalija koji je važan za zdravlje

Banane su poznate po tome što sadrže kalij, ali jeste li znali kako on može utjecati na zdravlje srca? Važno je znati da može i da će upravo konzumacija jedne banane na dan zaštititi zdravlje srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalija u organizam, što može imati direktan utjecaj na krvni tlak ostale dijelove kardiovaskularnog sustava. Istraživanja čak pokazuju kako prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik za obolijevanjem od bolesti srca za čak 27 posto. Vrijeme dakle da kupite jednu bananu.

Poboljšat će se vid

Nisu u pitanju mrkve! Prema istraživanjima, banana sadrži vitamina A koji štiti oči i vid te poboljšava noćni vid. Nema potrebe da jedete mrkvu svaki dan kad možete i jednu bananu koja, ne samo da će poboljšati vid, već će čuvati cjelokupno zdravlje organizma.

Evo zašto ne biste trebali bacati koru od banane

1. Jestiva je

Možda vam nije palo na pamet da je ova debela i masna kora puna hranjivih tvari. Sadrže vitamin B6 i B12, kao i magnezij i željezo. U njoj se mogu pronaći i vlakna i proteini, za Live Science je izjavila nutricionistica Laura Flores.  Koru od banane operite te kuhajte 10 minuta kako bi omekšala. Dodajte voćnom soku ako vam nije ukusna kao samostalna poslastica.

2. Omekšat će meso

Drugi put kad pečete pileća prsa, na tavu prije mesa stavite koru od banane, a ono će spriječiti sušenje mesa pa će ostati meko i ukusno.

3. Polirajte cipele korom od banane

Iako su banane poznate po količini željeza u sebi, taj je mineral glavni sastojak krema za poliranje cipela. Zašto ne iskoristiti ovu prednost? Riješite se viška vlakana s kore banane i unutrašnji dio iskoristite za čišćenje cipela. Kad ste gotovi, cipele obrišite kuhinjskim papirom.

4. Odlične su za čišćenje kućnog bilja

Baš kao i sav namještaj, biljke također mogu izgledati ružno ako ih je prekrila prašina. Klizeći nježno korom od banane po listovima bilja, ono će biti čisto i sjajno!

5. Smanjit će osjećaj boli

Studija provedena u magazinu Medical Association of Thailand donosi vijest kako kora banane ima protuupalna svojstva. To znači da ćete prislanjanjem kore banane na ugriz komarca, osip ili crvenilo olakšati simptome.