Stiže nam proljeće, a toplo vrijeme odmah izmami na izlete i roštiljade za obitelj i ekipu.

Lako je okupiti ekipu, a kada se kupe meso i povrće, treba ga dobro i pripremiti. S portala VolimMeso.hr vam prenosimo nekoliko recepata za marinade, koje će poboljšati ukus vašeg roštilja.

Marinade su mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj.

Koliko dugo držati meso u marinadi?

Možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim i ‘drvenastim’ mesom.

Kod marinada morate paziti na još dvije stvari. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete se odlučiti za prah navedenih lukovica. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili češnjaka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorijevanja i gorčenja.

Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa te mesu koje se kratko termički obrađuje, izbjegavajte marinade koje sadrže šećer, bilo kao smeđi šećer, pekmez, šećer u alkoholu ili šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima, poput kečapa, ako ga imate običaj dodavati u marinadu. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagoriti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.

Kombinacije masnoća, kiselina i začina su doista toliko brojne da ih je nemoguće sve pobrojati, ali vam donosimo nekoliko varijanti s kojima nećete pogriješiti i koje vam uz manje modifikacije pružaju svaki put drugačiji doživljaj.

Osnovna marinada

Sastojci:

100 ml suncokretova ulja
100 ml jabučnog octa
½ žličice soli
svježe krupno mljeveni papar
3-4 režnja protisnutog češnjaka

Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

Mediteranske marinade sa začinskim biljem

Sastojci (za 6 verzija marinade):

suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica
suncokretovo ulje i peršin
suncokretovo ulje i začinsko bilje
suncokretovo ulje, začinsko bilje i limun
maslinovo ulje i začinsko bilje
maslinovo ulje, začinsko bilje i limun
05-klasicna-marinada-zacinsko-bilje-limun

Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamijenite maslinovim, umjesto jabučnog dodate vinski ocat, aceto balsamico ili sok i koru limuna, bijelo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i okusa, koje možete iskušati s većinom vrsti mesa.

Kontinentalne marinade

Sastojci:

korijander, senf, crveni papar

vino i luk

07-kontinentalna-marinada-korijander-senf-crveni-papar

Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajensku papriku, ocat zamijenili bijelim vinom, dodali usitnjenog peršina, lovora ili ružmarina, odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.