Blaga zima bez snježnog prekrivača i mraza uzrokovala je da mnogi patogeni, uzročnici bolesti i štetni kukci i grinje ostanu u aktivnom stanju i sada imaju puno veću mogućnost za masovno razmnožavanje i širenje. Iz tog razloga se preporučuje da se nikako ne izostavi prvi tretman u voćnim nasadima, takozvano plavo prskanje ili kupanje biljaka. Pored bakrenih preparata čija je uloga uništenje ili smanjenje infekcijskog potencijala mnogih uzročnika bolesti, zadatak mineralnog ulja je da smanji brojnost štetnih insekata i grinja, piše Agroklub.com

Izostanak mraza pogodovao je razvoju štetnika

Stručna savjetnica Lidija Vulović ističe da ukoliko se preskoči plavo prskanje gubimo kontrolu nad bolestima i štetnicima tijekom vegetacije, posebno u godini kada je zima bila izuzetno blaga.

"Prije nekih osam godina u siječnju se temperatura od -25ºC zadržala dvadesetak dana i ta godina je bila fantastična za voćne nasade, s obzirom da je mraz znatno smanjio broj bolesti i štetnika što nažalost nije slučaj s ovom. Sume efektivnih temperatura uzrokovali su da mnogi štetnici razviju generaciju više i ne odu na prezimljavanje, već su ostale u aktivnom stanju", naglašava.

Štetni insekti mogu prezimjeti u bilo kojem razvojnom stadiju ovisno od vrste, vremenskih uvjeta i stupnja razvoja. Većina biljnih uši prezimi u stadiju jajeta, azijska voćna mušica imaga, jabučni i šljivin savijač u stadiju ličinke, neke grinje u stadiju odrasle ženke itd. Međutim, zabilježena je aktivnost azijske voćne mušice i u zimskim mjesecima, točnije čitavih 12 mjeseci u godini.

"To znači da su vremenski uvjeti i izostanak kontinuiranog mraza u zimskim mjesecima pogodovali njenom razvoju. Da podsjetim, posljednjih godina navedeni štetnik pravi ogromne probleme u proizvodnji mnogih voćnih vrsti s obzirom da napada zreo, sočan plod kako prije, tako i poslije berbe", kaže naša sugovornica.

Tretirati i zemljište

Kako dalje ističe, zbog štetnika i patogena koji su prezimjeli i onih koji su ostali aktivni, neophodno je okupati biljke bakrenim preparatima i mineralnim uljem od vrha krune ka korjenovom vratu, pa čak istretirati i tlo u promjeru krune.

"Kada na biljku dospije kap mineralnog ulja napravi se kapsula u kojoj insekt ne može opstati zbog nedostatka zraka. Oni kukci koji prilikom tretiranja padnu na zemlju ostaju živi, pa se iz tog razloga tretira i tlo. Tamo gdje je bio jak napad štetnika kao i jača zaraza bolestima, preporučuju se dva tretiranja bakrom i mineralnim uljem. Prvo kada opadne 50 posto lisne mase i drugo kada lišće skroz opadne", kaže stručnjakinja za zaštitu bilja i dodaje da u slučaju da nije bilo jake zaraze, tretiranje se obavlja jednom i to kada opadne cijela lisna masa, jer svaka ranica na grančici koja je ostala nakon opadanja listova predstavlja potencijalnu mogućnost za prodor patogena.