Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je javnosti predstavio nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije u tom gradu, ali i inicijativu za uvođenje obaveznog PCR testa za ulazak u BiH svima osim državljanima Srbije.

"Inicijativa da Gradski stožer uputi prijedlog Republičkom da se za ulazak u RS i BiH uvede obavezan PCR test, osim za Republiku Srbiju. Pojačan je pritisak na GP Gradiška, a građani iz drugih gradova gdje su restriktivnije mjere, kada govorimo o ugostiteljskim objektima, dolaze u Banju Luku što dodatno utječe da se situacija s pandemijom pogoršava“, rekao je Stanivuković.

Prema pisanju lokalnih medija Stanivuković je današnjoj sjednici Gradskog stožera za izvanredne situacije nazočio putem video-linka s Kopaonika u Srbiji.

On smatra da ukoliko građani iz BiH moraju imati negativan PCR test kada ulaze u Hrvatsku onda bi i svi strani državljani trebali imati isti princip za ulazak u BiH.

No, Stanivuković je iz inicijative izuzeo državljane Srbije bez obzira što Srbi danima bilježe više od četiri tisuće novozaraženih na dnevnoj razini, dok Beograd već neko vrijeme uvodi lockdown tijekom vikenda. Pitanje je sprječava li putovnica Srbije širenje koronavirusa, prema Stanivukovićevom tumačenju?

Treba podsjetiti da je Federalno ministarstvo zdravstva prije nekoliko mjeseci uputilo inicijativu Vijeću ministara BiH, koje jedino ima nadležnost donošenja mjera na granicama, da se uvede obavezan PCR test za sve strane državljane, uključujući i stanovnike Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Vijeće ministara nikada nije ni razmatralo ovaj prijedlog bez obzira što je epidemiološka slika i u Hrvatskoj i u Srbiji bila alarmantna u vrijeme kada je u BiH situacija bila stabilna u mjesecima koji su iza nas. Upravo velikih broj stranih turista na bh. planinama jedan je od razloga naglog pogoršanja epidemiološke situacije.