Svatko drukčije osjeća toplinu i hladnoću, a upravo je zato nekima u istoj prostorijitoplo, dok je drugima hladno. Ipak, ako osjećate kako vam je baš uvijek hladno, možda je riječ o nekim od ovih problema, a neki od njih zahtijevaju posjetliječniku.

Problemi sa štitnjačom

Moguće je da je riječ o hipotireozi, stanju kada se smanjuje izlučivanje hormona štitnjače, a zbog toga osoba osjeća umor i uvijek joj je hladno. Štitnjača je zadužena za regulaciju temperature u tijelu, a kada se ne proizvodi dovoljno, dolazi do pojačane osjetljivosti na hladnoću, piše Brightside. Za ovaj je problem potrebno posjetiti liječnika, napraviti krvne pretrage i vidjeti je li potrebna terapija.

Ne pijete dovoljno vode

Voda je važna za organizam, a također ubrzava rad organizama i pomaže tijelu da stvori energiju i toplinu.

Anemija

Blijeda koža i osjećaj hladnoće u rukama i nogama mogu biti i odraz anemije, odnosno slabokrvnosti, stanja u kojem je smanjen broj crvenih krvnih stanica u tijelu.

Nedovoljno sna

Umor također bitno utječe i na toplinu tijela. Sigurno ste primijetili, kada ste umorni, da vam je često stvarno hladno.

Raynaudova bolest

Ovu bolest karakterizira smanjenja cirkulacija krvi u određenim područjima, najčešće u rukama i nogama. Vrlo ju je jednostavno prepoznati. Prsti na rukama ili nogama poprime bijelu ili plavu boju od hladnoće.

Zanimljivo je kako je ženama uvijek hladnije nego muškarcima. Ženama je hladno na temperaturi od 25°C, dok je muškarcima hladno na 22°C. Ovo se najvjerojatnije događa zbog ženskog hormona estrogena koji može utjecati na dotok krvi u kapilare.

Najvažnije je toplo se odjenuti, piti mnogo tekućine, idealno bi bilo tople tekućine koja će ugrijati tijelo i izbjegavati dulji boravak na hladnom zraku.

(www.jabuka.tv)