Studija objavljena u američkom časopisu Radiology ne objašnjava zapravo uzroke tih razlika ali bi mogla ukazati na različite oblike srčanog zatajenja kod oba spola i dovesti do razvoja ciljanog liječenja, ocjenjuju ti istraživači.

“Naši rezultati su eklatantna demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke u muškaraca i žena što bi zahtijevalo prilagođena liječenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins, glavni autor istraživanja.

Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobivena magnetskom rezonancijom) srca gotovo 3000 odraslih osoba u dobi između 54 i 94 godine koje ne boluju od nikakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog razdoblja istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D.

Opasnost od srčanog zatajenja

Kod oba spola lijeva komora smanjuje se s godinama. Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Širenje mišića i smanjenje volumena lijeve komore povećavaju opasnost od srčanog zatajenja. No te opservacije sugeriraju da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, ocjenjuju stručnjaci.

Za smanjenje te opasnosti, kardiolozi prepisuju lijekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu.

Bolest srca pogađa više od 5 milijuna Amerikanaca

No, studija daje naslutiti da zatajenje srca nema isto podrijetlo kod oba spola i moguće je da im ne koristi isto liječenje.
Bolesti srca pogađaju više od pet milijuna Amerikanaca a manifestiraju se postepenim slabljenjem srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv.

Studija je pokazala da se na deset godina težina lijeve klijetke povećala za osam grama u prosjeku kod muškaraca a smanjila za 1,6 grama kod žena. Kapacitet punjenja te klijetke smanjena je kod oba spola ali brže kod žena.