''Vladi Federacije BiH dostavljena je Odluka o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje generalnog direktora BH Telecoma Sarajevo, a pri kraju je natječajna procedura za imenovanje izvršnih direktora ove kompanije'', potvrdio je u intervjuu Dnevnom avazu Denis Lasić federalni ministar prometa i komunikacija najavivši smjene u oba telekom operatera u Federaciji BiH.

Uz to, Lasić navodi kako je Nadzorni odbor HT Mostar zakazao sjednicu za 19. lipnja, kada će biti donesena odluka o razrješenju predsjednika Uprave i dva izvršna direktora ispred dijela kapitala HT-a Zagreb, a istovremeno će biti imenovani novi ljudi.

Privatizacija

''Uvidom u financijske pokazatelje poslovanja evidentan je pad ostvarene neto dobiti poduzeća u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu od 42,68 posto, odnosno za 6.163.240 KM. S tim u vezi, nakon spomenute sjednice Nadzornog odbora i imenovanja novih članova Uprave poduzet će se sve potrebne mjere i aktivnosti na izradi i realizaciji plana poslovanja za 2015. godinu i trogodišnje razdobolje, koji će biti fokusirani na zahtjeve tržišta odnosno povećanje dobiti. Što se tiče podignutih optužnica, Sud BiH će postupati sukladno zakonu i svojim nadležnostima. Neka pravosudne institucije rade svoj posao, a mi ćemo raditi svoj kako bismo osigurali bolje poslovanje HT Mostar'', rekao je Lasić.

Bivši premijer HNŽ-a rekao je kako je, ukoliko Vlada pokrene pitanje privatizacije, potrebno napraviti sveobuhvatnu analizu stanja na tržištu telekomunikacija u Federaciji BiH i sukladno dobivenim podacima i razvojnim politikama Vlade donijeti konačnu odluku.

''BH Telecom trenutno je vodeći telekom operater u Bosni i Hercegovini. Analizirajući financijske rezultate, može se konstatirati da je došlo do pada ostvarene neto dobiti u 2014. godini u odnosu na 2013. za 34,8 milijuna KM, odnosno godišnji plan dobiti je ostvaren sa 78 posto. Prema iskazanom stanju kapitala na dan 31. prosinca 2013. bio je u iznosu od 1.095.803.295 KM, a na dan 31. prosinca 2014. godine iznosio je 1.067.425.554 KM, te je vidljivo umanjenje kapitala za 2,6 posto. Imajući u vidu financijske pokazatelje poslovanja BH Telecoma, Vlada i Ministarstvo će putem Nadzornog odbora i Uprave društva poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo bolje poslovanje ovog javnog poduzeća'', rekao je Lasić.

Željeznice i autoceste

Govoreći o problemima u Željeznicama FBiH, Lasić kaže kako bi se oni mogli riješiti ukoliko bi Vlada našla načina da izvrši obveze iz Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBiH i ako bi se stvorio održiv sustav financiranja i održavanja željezničke infrastrukture. Kao rješenje vidi uvođenje akcize na naftu ili na duhanske prerađevine radi dopune i kompletiranja potrebnog prihoda za održavanje javne željezničke infrastrukture, što je eminentno funkcija države, tj. entiteta.

Kad su su u pitanju pojedini napisi da bi gradnja autoputa na koridoru 5C u Federaciji BiH mogla biti zaustavljena ako Vlada ne pronađe novi model financiranja planiranih dionica, Lasić kaže kako je Javno poduzeće Autoceste u mogućnosti servisirati sve do sada preuzete kreditne obveze.

''Za nastavak gradnje po klasičnom modelu potrebno je osigurati dodatne prihode za ovo javno poduzeće. S tim u svezi je prošle godine usuglašeno povećanje akcize za izgradnju autoceste s Međunarodnim monetarnim fondom'', rekao je i dodao kako je Vlada usvojila trogodišnji plan poslovanja Autocesta FBiH, odnosno dala je odobrenje za daljnje aktivnosti na izgradnji autoceste na korIdoru 5C na dva načina.

''Prvi model podrazumijeva nastavak gradnje kroz daljnju suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. Radi se o korištenju dugoročnih infrastrukturnih sredstava s vrlo povoljnim rokovima otplate i kamatom. Za ovaj model potrebno je osigurati dodatne prihode kroz povećanje akcize, čime bi se visina akcize izjednačila sa zemljama u regiji, što bi poduzeću omogućilo dodatnih 1,2 milijarde KM za gradnju. Drugi model je gradnja putem koncesije, model 'dizajniraj – finansiraj – izgradi - upravljaj i vrati naručitelju'. Na ovaj način je predviđena gradnja prema sjeveru zemlje, točnije za gradnju dionice Žepče - Doboj u dužini od 38 kilometara'', rekao je i dodao kako je kombinacijom ova dva modela moguće u vrlo kratkom razdoblju izgraditi novih 120 kilometara autoceste, čime bi prometna struktura i generalna slika Bosne i Hercegovine poprimila sasvim drugu dimenziju.

Odlazak DF-a

Govoreći o krizi vlasti u Federaciji, Lasić je rekao kako osobno podržava odluku Demokratske fronte da izađe iz koalicije.

''Iako, moram naglasiti, nije iskreno to što su rekli da će i dalje biti u Vladi, dok, s druge, strane ne podržavaju ni premijera ni Vladu, kao ni parlamentarnu većinu. Ja sam za to da Vlada radi u punom kapacitetu, a tko će biti zamjena za DF, neka to dogovore aktuelni partneri, HDZ i SDA. Svi smo mi imali odgovornost kada smo ulazili u ovakvu vlast. To sa sobom ne nosi samo prava već i obveze. Ono što zamjeram DF-u jeste da su trebali voditi računa o svim koalicijskim partnerima, o realnosti BiH, o uvažavanju drugog i drugačijeg'', rekao je i dodao kako tvrdnje DF-a o nezakonitoj uredbi apsolutno ne stoje.

''Osobno meni, kao ministru prometa i komunikacija, možda ta uredba najmanje odgovara, s obzirom na ingerencije ovog ministarstva nad izuzetno profitabilnim poduzećima, te činjenici da bi bio apsolutni gospodar nad tim poduzećima, ali ipak sam svjestan činjenice da ona trebaju da budu vlasništvo svih nas, a ne samo jednog pojedinca'', rekao je za Dnevni avaz federalni ministar prometa i komunikacija. (bljesak.info)