Edward Snowden ostat će u povijesti zapisan kao osoba koja je mnogima otvorila oči, prokazavši američke vlasti kada je na svjetlo dana iznio ogromne razmjere “špijuniranja” i udara na privatnost općenito.

I sve što se događalo nakon toga, sa Snowdenom, njegovim životom i pričom u krhkoj privatnosti pojedinca u globalnoj mreži poznatih i nepoznatih nadzora intrigiralo je javnost svaki puta kada bi se Snowden oglasio ili se pojavio bilo kakav novi detalj.

Jedni tvrde da je Edward Snowden obična izdajica, drugi smatraju kako mu treba podignuti spomenik zbog hrabrosti i borbe za “malog čovjeka”. Snowden je, definitivno, kontroverzna osoba, a sada je odlučio otići korak dalje i napraviti nešto sasvim konkretno za zaštitu privatnosti, pogotovo novinara.

Snowden i njegov partner u ovom projektu, Andrew “Bunnie” Huang napravili su dodatak za Appleov iPhone, koji ima samo jedan zadatak - zaštititi privatnost i upozoriti korisnika uređaja kada se detektiraju neželjeni signali odašiljanja s njegovog uređaja. Huang je inače poznat kao stručnjak za sigurnost koji je radio na takozvanom “reverse inženjeringu” za Microsoftov Xbox, otkrivao sigurnosne propuste na microSD memorijskim karticama, okušao se u dizajnu hardvera kroz projekt open-source prijenosnog računala nazvanog Novena…

Dakle, riječ je o čovjeku koji ima i te kakvog iskustva kada je u pitanju moderna tehnologija, ali i privatnost, odnosno sigurnost. On i Snowden zajedno pokušavaju pomoći novinarima i reporterima kako bi ostali sigurni od neovlaštenog nadzora u takozvanim “zonama visokog rizika”.

Uređaj, koji dvojac autora opisuje kao “introspektivni motor” zapravo je dodatak koji se priključi na iPhone i ima mogućnost praćenja svih aktivnosti na SIM kartici (ona se iz pametnog telefona premješta u sam uređaj), GPS modula, Bluetootha, Wi-Fi adaptera, mobilnih podataka… Svaki puta kada se detektira neovlašteno emitiranje podataka uređaj će obavijestiti korisnika, ponuditi mogućnost blokade cjelokupnog prometa ili čak isključivanje uređaja.

Sve ovo osmišljeno je kako vlade diljem svijeta, koje su prema Snowdenu najveći problem i najveći špijuni, ne bi nastavile s izravnim nadzorom novinara ili neovisnih aktivista koji se bave razotkrivanjem raznih afera.

Kada će se i na koji način ovaj uređaj pojaviti u produkciji, za sada nije poznato, ali se zna da će i hardversko i softversko rješenje biti plasirano kao open-source projekt. (bljesak.info)