Petak će, prema najnovijoj prognozi hidrometeorološkog zavoda, označiti kraj toplog razdoblja koje je, neuobičajeno za ovo doba godine, obilježilo dobar dio studenog.

U subotu nas očekuje oblačno vrijeme s kišom, a u unutrašnjosti zemlje nas očekuje zahlađenje sa susnježicom i snijegom. Prema prognozama u subotu nas očekuje snijeg koji će napadati i do 20 centimetara, piše Avaz.

U nedjelju možemo očekivati prestanak padalina i postupno razvedravanje, a u ponedjeljak pretežno sunčano i hladno.

I u nastavku sljedećeg tjedna maksimalne će dnevne temperature biti primjerenije ovom dijelu godine nego dosad.

Snijeg i u Hrvatskoj

Već u subotu stanovnike Like i Gorskog kotara probudit će snijeg i temperature oko nule. Na Jadranu će padati jaka kiša, a slično će biti i u nizinama kontinentalne Hrvatske gdje bi kiša mogla prijeći i u snijeg.

U gorskim krajevima moguće je stvaranje snježnog pokrivača do 20 centimetara dok se u nizinama ne očekuje više od 10 centimetara.

Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u gorju s jakim i olujnim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, javio je DHMZ.

Jutarnja temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti kretat će se od 8 do 13, a poslijepodnevna između 3 i 8. Na Jadranu temperatura tijekom dana bez veće promjene, uglavnom između 10 i 15 C.st.

Meteoalarm je zbog jakog vjetra koji se očekuje u subotu izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. U Lici i Gorskom kotaru udari jugozapadnog vjetra mogli bi doseći 130 kilometara na sat. Za te krajeve zbog toga vrijedi narančasto upozorenje što je znak za opasne vremenske uvjete.

Za ostale krajeve izdano je žuto upozorenje što označuje potencijalno opasno vrijeme.

Krajem vikenda očekuje se prestanak oborina i stabilizacija vremena, ali proljetne temperature kakve smo imali od početka studenog ipak ne treba očekivati.