Kako točno izgleda život žena džihadista koje žive pod okriljem Islamske države?

Službeni 'vodič' objavile su na internetu na arapskom pismu sljedbenice IS-a u Iraku i Siriji, ženska brigada Al-Khansaa, a on prvenstveno služi da bi se odgovorilo na brojna pitanja, kako bi se opovrgli mitovi i privukli ženski regruti iz Saudijske Arabije i Perzijskog zaljeva.

Sada ga je na engleski preveo i objavio Quilliam, zaklada u Londonu koja se zalaže za podizanje svijesti i tvrdi kako ekstremizam nema veze s islamom.

U dokumentu piše kako se smatra legitimnim za djevojku u dobi od devet godina da se uda.

- Najčišće djevojke udat će se s 16 ili 17 godina. Otada nadalje mora ostati skrivena od pogleda i podupirati kalifat iza zatvorenih vrata. Žene bi trebale biti učene, posebice kad je riječ o svim aspektima islamske religije no samo u dobi od sedam do 15 godina. Zapadnjački model emancipirane žene koja napušta dom kako bi išla na posao je loš jer žene ne dobivaju ništa težeći za jednakošću s muškarcima. Butici i kozmetički saloni vražje su djelo - piše u vodiču.

Dokument nalaže kako je primarna uloga žene pasivna. One bi trebale podupirati džihadiste iz svojih domova te podizati djecu. Velik dio ističe normalnost života žene pod vodstvom IS-a.

Raqqa, sjedište Islamske države, opisana je kao 'raj za migrante', gdje obitelji žive 'nedotaknute glađu, hladnim vjetrovima ili mrazom'.

- Do vraga s nacionalizmom - piše, dodajući kako se u Raqqi sva plemena drže zajedno, i da je Čečen prijatelj sa Sirijcem, a Saudijac susjed s Kazahom.

Za razliku od toga, piše, žene iz zaljevskih zemalja, posebice u Saudijskoj Arabiji, suočavaju se s barbarizmom i divljaštvom.

'Žene rade zajedno s muškarcima u trgovinama, njihova lica su na osobnim iskaznicama i idu na zapadnjačke fakultete', piše u vodiču.

Saudijska nacionalna televizija, koja je jedna od najkonzervativnijih u regiji, opisana je kao 'televizijski kanal prostitucije i korupcije', a novinarke su okategorizirane kao 'pale' žene.

Strani učitelji opisani su kao špijuni koji šire otrovne ideje o ateizmu.

Ni jednom riječju ne spominje se masovno porobljavanje Jazida ili pak trgovina maloljetnim djevojkama, odrezane glave koje vise na ogradama u Raqqi ili homoseksualcima koje bacaju sa sedmog kata zgrada.

Samo prolazno spominju se zračni napadi koalicije na Raqqu i druga uporišta Islamske države.

No, sveukupna poruka je da bi žene iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja morale odbaciti svoj život pun nepravde i pohitati u utopiju zvanu Islamska država.

jutarnji.hr