Kako bi se stalo na kraj egzistencijalnoj agoniji, koju zbog velikih rata kredita mjesecima proživljavaju građani BiH koji su kredite imali u švicarskim francima, zastupnici u PS BiH donijet će zakon o zaštiti potrošača po kojem se komercijalnim bankama u BiH zabranjuje da ugovori o kreditu ubuduće sadržavaju, kako piše "o indeksiranoj valutnoj klauzuli u stranoj valuti osim u eurima".

Naime, Ustavno-pravno povjerenstvo PS BiH je jednoglasno usvojilo zakon, a idući tjedan će isti razmatrati i Povjerenstvo za financije i proračun. To u prijevodu znači da banke neće moći davati kredite u švicarskim francima i da će se kredit u švicarskim francima izjednačiti s tečajem eura. Vijeće ministara BiH, na sjednici koja je održana u kolovozu ove godine, utvrdilo je ovakav prijedlog zakona o dopunama potrošačima u BiH te zaključilo da se on uputi Parlamentarnoj skupštini BiH uz prijedlog da se razmatra po temeljnom zakonodavnom postupku.

"Osnovni razlog za dopune Zakona o zaštiti potrošača u BiH", napominju predlagači, "je realiziranje zaključka Vijeća ministara BiH sa sjednice održane 23. travnja 2015. godine kojima je zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u suradnji s Institucijom ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, za Vijeće ministara BiH pripremi nacrt dopuna predmetnog zakona kojim će izričito zabraniti indeksiranje kredita u stranoj valuti osim u eurima". Sve banke će morati korisnicima kredita, prije zaključenja ugovora dati u pisanoj formi informacije u njihovim ugovornim obvezama. Svaka stranka mora biti upoznata s uvjetima o otplati kredita, ratama, točnim iznosima kamatne stope u svim mogućim varijacijama, uvjetima o raskidu kredita, prijevremenoj otplati kredita, mogućom promjenom godišnje kamatne stope...

Ako u ugovoru u pisanoj formi ne piše jedna od spomenutih stavki, kreditni dužnik može raskinuti ugovor s bankom. Iz svega predloženog jasno se vidi kako se moguće vezivanje kredita uz euro u BiH planira dopustiti i ubuduće jer je konvertibilna marka, kao nacionalna valuta te zemlje, čvrsto vezana uz valutu Europske unije i uz njen tečaj. Ovom odlukom Vijeće ministara BiH odgovorilo je na zaključke Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji je 8. travnja zatražio od izvršne vlasti sprečavanje ponavljanje slučajeva poput onih koje je prouzročilo odobravanje kredita vezanih uz švicarski franak, piše Večernji list.

Prema podacima Udruge "Švicarac", u BiH problem s otplatom kredita u švicarskim francima ima 9802 korisnika kredita, je 6100 u FBiH, a 3700 u RS sa svojim obiteljima. Do sada se ubio 21 kreditni dužnik, a tisuće su zbog velikog pritiska bolesne.

"Stotine je razorenih brakova, tisuće uništenih radnih mjesta, uništenih djetinjstava djece korisnika kredita", poručuju iz Udruge "Švicarac". Spomenimo da je Vlada Hrvatske ovih dana usvojila zakon po kojem probleme dužnika u švicarskim francima rješava tako što je odlučila kredite u švicarskim francima pretvoriti u kredite u eurima. Vijeće ministara BiH utvrdilo je također prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj "izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima". Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima u BiH UKK "Švicarac" Kemal Duraković kaže kako je ovo zakonsko rješenje koje će stati na kraj vezivanju kredita za druge valute osim eura "što je i jedino u skladu sa zakonom", a samim tim spriječiti dalje manipulacije.

Moguće vezivanje kredita uz euro planira se i ubuduće