Danas je blagdan sv. Josipa, zaručnika Blažene djevice Marije, koji se obilježava i kao Dan očeva, a ujedno je i zaštitnik Hrvatske.

Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Sveti Josip štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji.

"Najveći muški svetac koji je ikada živio, nije bio svećenik, ni biskup, ni đakon, ni pustinjak, niti redovnik, nego je bio suprug, otac i radnik- Josip", rekao je španjolski svećenik Josemaria Escriva.

Osim što je zaštitnik Hrvatske, zaštitnik je tesara, stolara i svih zanatlija.

Proslava u Mostaru

Svečanim euharistijskim slavljem s početkom u 18 sati u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, Mostarsko-duvanjska biskupija će u utorak, 19. ožujka, proslaviti svog nebeskog zaštitnika svetog Josipa.

Euharistijsko slavlje predvodit će mons. Zdenko Križić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, a na slavlju će sudjelovati biskupi iz Bosne i Hercegovine, kao i biskupi iz susjednih biskupija, priopćeno je iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Molitva sv. Josipu za zaštitu

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove.Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.