Poremećeni lanci opskrbe i sveopća inflacija koja se reflektira na značajne povećanje troškova u svim segmentima imat će utjecaj i na rast troškova u sezoni grijanja, a ono čega se nadležni pribojavaju jest velika potražnja za drvom i peletom, a što bi, ako se ponovno omogući izvoz, moglo dovesti do nestašica na tržištu, piše Večernji list BiH. Zbog toga se od državne razine vlasti očekuje da produlji moratorij na izvoz drvnih sortimenata kako bi se tržište Bosne i Hercegovine stabiliziralo i opskrbljivalo dovoljnim količinama.

Razlozi zahtjeva

Podsjećamo, uskoro ističe tromjesečna zabrana izvoza oblovine, ogrjevnog drva i peleta iz države koju je Vijeće ministara BiH uvelo 15. lipnja te su sve glasniji zahtjevi za njezinim produljenjem, uz naglasak kako bi u listopadu moglo doći do velikoga povećanja potražnje.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, prihvatila inicijativu za produljenje važenja odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva iz Bosne i Hercegovine do 31. 12. 2022. godine. Vlada će Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od njezina usvajanja, pripremi i uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje i odlučivanje odgovarajuću odluku kojom bi do 31. 12. 2022. godine bilo produljeno važenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva iz BiH, u kojoj je zabrana izvoza bila određena i za drvne brikete.

Kada je riječ o objašnjenju ovoga zahtjeva, iz Vlade upozoravaju kako sezona grijanja počinje od listopada i sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima. Naglašavaju kako je produljenje važenja odluke u funkciji zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite koji koriste ovu vrstu energenta. Imajući to u vidu, u nadolazećoj sezoni grijanja produljenjem važenja odluke do 31. 12. 2022. godine bilo bi osigurano, ističu iz Vlade, uredno opskrbljivanje ogrjevnim drvom i peletom, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača, uz socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH.

S obzirom na to da se veliki broj kućanstava u BiH grije upravo korištenjem drva i peleta, a postoje i institucije koje također koriste navedene sortimente za zagrijavanje prostorija, ovakvi su zahtjevi opravdani, no, ostaje pitanje hoće li i kada doći do pada cijena. Naime, unatoč činjenici da smo već u zadnjem mjesecu moratorija, cijene, a poglavito peleta, nisu mnogo umanjene.

Cijene

Trenutačno se tona peleta prodaje po cijeni od 650 do 700 KM, kao i prije donošenja odluke, dok cijene kubnog metra cijepanih drva ovisi o kvaliteti, ali i nekim drugim čimbenicima te se kreću u rasponu od 100 pa do 140, odnosno 150 maraka. Sama odluka o zabrani izvoza kao jedan od ciljeva imala je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini te sprječavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i gospodarstvo, ali se pritom očekivalo i zaustavljanje poskupljenja šumskih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva. Hoće li se i kada donijeti nova odluka, ostaje vidjeti, a za to vrijeme građani BiH ubrzano dovršavaju sve nužne pripreme za nadolazeće zimske mjesece.