Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo. Potražnja za automobilima s jedne i nestašica auto-dijelova s druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem polovnih vozila u BiH.

Zbog globalnog poremećaja u lancu snabdijevanja polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene polovnih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30%.
 

Adnan Kovačević, uvoznik i trgovac automobilima

"Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20 tisuća maraka, sada već ide na 26 tisuća maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30% skuplje."

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i s problemom isporuke vozila.

Haris Muratović, Udrugа zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH

"Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom momentu, nitko vam ne garantira da će biti isporučen u narednih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od momenta narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijena. To važi za sve brendove, jednostavno poremećaj se desio na svjetskom nivou."

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena automobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

Igor Gavran, analitičar

"Najviše zavise od obnove poluvodiča i drugih elektronskih komponenti, kojih najviše nedostaje, onog momenta kada proizvođači omoguće dovoljnu količinu tih komponenti, i kada se proizvodnja novih vozila vrati na raniji nivou, onda će cijena polovnim vozilima padati, neće biti tako atraktivna, i tržište će se stabilizirati."

Bosna i Hercegovina ovisna je od europskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se europskom i svjetskom tržištu.