Nova istraživanja otkrila su da je pretjerano sjedenje jedna od najopasnijih navika suvremenog doba koja znatno ugrožava vaše zdravlje i kvalitetu života.

Sve veći broj istraživanja iznova potvrđuje koliko je dugotrajno sjedenje škodljivo za zdravlje. Osim što ubrzava starenje na staničnoj razini te povećava rizik od preuranjene smrti, sjedenje pogoduje nastanku: dijabetesa, srčanih bolesti, tumora, pretilosti.

Istraživanje je otkrilo usku vezu između dugotrajnog sjedenja i povećanog rizika od teških bolesti.

Naime, višesatno sjedenje povećava: rizik od raka pluća za 54%, rizik od raka maternice za čak 6 %, rizik od raka debelog crijeva za 30%

Reducirate li sjedenje, značajno ćete si produljiti životni vijek. Kada je riječ o utjecaju na zdravlje, sjedenje se danas naziva “novim pušenjem”.

Dok svaka popušena cigareta smanjuje očekivani životni vijek za 11 minuta, svaki sat sjedenja prema dr. Jamesu Levinu oduzima vam čak dva sata života!

Sjedenje je zapravo i štetnije od pušenja.

Studija je pokazala da su zaposlenici koji svakih pola sata “protegnu noge” znatno zdraviji od onih koji cijelo radno vrijeme provode sjedeći.

Stoga, u toku radnog dana povremeno ustanite od stola i nakratko napravite nekoliko koraka. Ako je moguće, poslove koji nisu vezani uz radni stol napravite u pokretu ili isprobajte “stojeći stol”.