Vitamin C ima vrlo važnu ulogu u zacjeljivanju kože, borbi protiv infekcija i apsorpciji željeza, neophodnog za sprječavanje anemije.

Snažan je antioksidans i također ima važnu ulogu u očuvanju dječjeg imuniteta.

Kako objašnjavaju pedijatri, nedostatak vitamina C kod djece dovodi do krhkih krvnih žila, što može rezultirati krvarenjem desni, krvarenjem iz nosa i modricama.

Također dovodi do smanjene proizvodnje kolagena u koži i kostima, usporavajući zacjeljivanje rana i uzrokujući slabljenje kosti.

Najčešća dob u kojoj se počinju opažati znakovi nedostatka vitamina C je između šest mjeseci i šest godina. U početku su mogući pomalo nejasni simptomi poput kroničnog proljeva, razdražljivosti ili neobjašnjivog i naglog gubitka apetita. Dijete tada može gubiti na kilaži, navodi index.hr.

Kako se nedostatak pogoršava, djeca mogu doživjeti krvarenje i modrice, gubitak kose, bolove u rukama i nogama, nelagodu u zglobovima, umor te općenito nedostatak energije.

Ako se ne prepozna na vrijeme, nedostatak vitamina C kod djece može dugoročno utjecati na njihov rast, a dijete može biti bolesno češće nego njegovi vršnjaci.