Uravnotežena prehrana u današnjem vrijeme znači da kada ste okruženi lošim, morate maksimizirati ono što je dobro ako želite poboljšati svoje zdravlje i izgubiti na težini.

Neke od najboljih namirnica za vaše zdravlje vjerojatno već imate u svom hladnjaku.

Kokosovo ulje

Jedno istraživanje iz American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da su ispitanici koji su jeli kokosovo ulje brže izgubili ukupnu težinu i masnoće na trbuhu, nego grupa koja je konzumirala istu količinu maslinovog ulja. Tajna je u kokosovim srednjim lancima triglicerida. Za razliku od masnih kiselina u većini ulja, kokosovo ulje se ne skladišti, nego se odmah razgrađuje za upotrebu, a utvrđeno je da ubrzava metabolizam, piše Eat This.

Sjemenke

Jedno od obilježja uravnotežene prehrane je dobar omjer omega-6 masnih kiselina i omega-3. Odnos 4:1 bio bi idealan, ali moderna prehrana više sliči na 20:1. To dovodi do upale što može potaknuti debljanje. Chia sjemenke i lan nalaze se među najkoncentriranijim izvorima omega-3 u prehrambenom svijetu.

Studije na životinjama sugeriraju da prehrana bogata chia sjemenkama može smanjiti štetni LDL kolesterol i zaštititi srce, a nedavna studija u časopisu Hypertension otkrila je da svakodnevna konzumacija pekarskih proizvoda obogaćenih lanenim sjemenkama smanjuje krvni pritisak kod pacijenata s bolestima perifernih arterija. Najbolje se apsorbira kad se lan samelje te doda žitaricama, smoothiejima i pecivima.

Jaja

Jaja su najbolji izvor vitamina B kolina, esencijalnog hranjivog sastojka koji se koristi u izgradnji svih staničnih membrana tijela. Nedostatak kolina izravno je povezan s genima koji uzrokuju nakupljanje masnoće na trbuhu. Jaja mogu riješiti taj problem.

Jabuke

Nedavno istraživanje u Wape Forest Baptist Medical Centeru pokazalo je da se za svakih 10 grama topivih vlakana pojedenih dnevno masnoća oko trbuha smanjila za 3,7 posto tijekom pet godina. Sudionici koji su svoju naviku svakodnevnog konzumiranja jabuka uparili s 30 minuta vježbanja 2-4 puta tjedno, zabilježili su pad akumulacije masti za 7,4 posto u istom vremenskom razdoblju. Međutim, nemojte guliti jabuku ako želite izgubiti kilograme. Studija provedena na Sveučilištu Zapadne Australije otkrila je kako su rumene sorte imale najveću razinu fenola, od kojih se većina nalazi u kori jabuke.

Cimet

To je možda najlakša nadogradnja prehrane od svih, samo stavite cimet na tost. Prema istraživačima, cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji dokazano poboljšavaju osjetljivost na inzulin ili čak sposobnost našeg tijela da skladišti masnoće i upravlja znakovima gladi. Niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da dodavanje zličice cimeta u škrobni obrok može pomoći stabiliziranju šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina.

Zelena salata

U novoj studiji Sveučilišta William Paterson koja je upoređivala 47 vrhunskih namirnica prema količini hranjivih sastojaka, moderna hrana našla se na neuglednom 15. mjestu na listi. Rangiranje više: potočarka, špinat, lisnato zelje i endivija. Prema studiji sa Univerziteta Purdue, samo 3 grama mononezasićenih masti može pomoći tijelu da apsorbira karotenoide povrća (one čarobne molekule koje vas štite od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca).

(www.jabuka.tv)